De Gezonde Wijkbewoner: in the making
De Gezonde Wijkbewoner: in the making
Gezondheid is niet langer het exclusieve domein van de zorg of medische wereld. Als we dwars door ketens en kolommen heen denken, is de uitdaging: hoe kunnen wijk, school, werk, zorg en de regio samen stappen zetten naar gezondere inwoners en vitale wijken? En als het even kan voor minder geld.
Schrijf je nu gratis in voor de werkbijeenkomst ‘De Gezonde Wijkbewoner: in the making’ op 7 november 2019. M.m.v. buurtmakers en urban designers PLYGRND.city, real life cases over Gezondheidspact Utrecht, toekomstbestendige ouderenzorg in Oudewater en een integrale wijkaanpak van eenzaamheid in Zutphen. Plus: speeddating/matchmaking met social designers over je eigen gezondheidsvraagstuk. Direct aanmelden.
In het traject de Gezonde Wijkbewoner Centraal stimuleren we eigentijds vitaliteitsdenken en onderzoeken we hoe inwoners, buurten en wijken gezondheidswinst kunnen boeken. Geen gemakkelijke opdracht, want dit vraagt om het eigen werkterrein te verlaten en je te verplaatsen naar ‘het midden’: naar het individu, de leefwereld van de bewoner.
Deze omslag in denken en doen gaat gepaard met risico’s, onzekerheden en het verlies van positie. Want hoe bereik je dan die inwoner in de wijk? Hoe laat je die spreken en zet je zijn behoefte centraal? Hoe verbindt je alle betrokken partijen om het gezondheidspotentieel te benutten? Welke oplossingen kunnen we samen uitproberen? Hoe zetten we daarbij onze eigen financiële en politieke belangen opzij? En tekenen zich in de verte dan ook nieuwe verdienmodellen voor gezondheid af?
Vragen waarover het afgelopen jaar de discussie is gevoerd zonder eindoplossingen. Maar elke dag leren we van nieuwe, integrale en inspirerende gezondheidsinitiatieven. Op donderdag 7 november 2019 van 14.00-17.00 uur gaan we de diepte in tijdens de werkbijeenkomst ‘De Gezonde Wijkbewoner: in the making’. We:
- Zien integrale praktijken waarin gezocht wordt naar ontschotting tussen domeinen.
- Zoomen in op behapbare (deel)oplossingen in de nieuwe werkelijkheid.
- Vragen jouw ideeën om verschillende real life cases een stap verder te brengen.
- Brengen je in contact met social designers op uitdagingen uit je eigen praktijk.
Zie tabblad Programma voor tijden, inhoud en real life cases
Voor wie
Deze middag is toegankelijk voor een breed publiek. Burgers, professionals, beleidsmakers, onderzoekers, social designers, integrale denkers, positieve gezondheid aanhangers en andere geïnteresseerden uit de wereld van zorg, gezondheid, wijk en welzijn van harte welkom.
Locatie
Met meer dan vijftig werkplaatsen, ontwerpstudio’s, mediamakers, een vershal en restaurant onder één dak, is Vechtclub XL een plek van betekenis voor creatief ondernemerschap in Utrecht.
Bushalte Anne Frankplein bevindt zich pal tegenover de ingang van het terrein van Vechtclub XL. Buslijnen van Station Utrecht Centraal: 24, 29, 47, 65, 66, 74, 77, 81, 474 en 495. Reistijd circa 10 minuten (of 25 minuten lopen).
Aanmelden
Deelname is gratis. Aanmelden kan hier. PS: Denk vooraf even na over welke gezondheidsvraag, idee of initiatief je graag met een social designer in contact komt tijdens de matchmaking ronde.
Traject Gezonde Wijkbewoner Centraal
Voor wie het gemist heeft: Deze sessie is de derde bijeenkomst in een serie:
- Eerst is verkend hoe social design kan helpen om de vitaliteit van mensen te verbeteren en hun leefomgeving gezonder te maken. Als denkconstruct hanteren we Kleidrecht: een fictieve wijk met 40.000 inwoners waar 16 verschillende factoren inwerken op iemands gezondheid.
- Daarna is gekeken hoe wijk, school, werk en zorg samen stappen kunnen zetten naar gezondere inwoners en vitale wijken? Onderlegger was het Handvest ‘Doe eens wat in het midden’. Hierin vinden we 15 domeinoverstijgende voorbeelden die het veranderende gedrag in beeld brengen.
De aankomende sessie op 7 november 2019 is los te bezoeken. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op met Marc Roosenboom of Ferry Koper.
Setting the scene
- Inleiding door Ferry Koper (Alles is Gezondheid).
- Inspiratie met de buurtmakers van Plygrnd.city over de filosofie van Hoodlab, sociale gezondheid en urban design. Founder Arjen Heus gaat in gesprek met buurtbewoners en professionals uit Reigersbos (Amsterdam Zuidoost) over persoonlijk leiderschap, integraal werken en vooruit komen in het leven.
- Marc Roosenboom (Alles is Gezondheid) introduceert drie real life cases waar je van kan leren en mag meedenken om ze vooruit te helpen. Ook legt hij de afsluitende speeddating/matchmaking uit tussen social designers en de deelnemers.
Bring it on
Deelnemers zetten hun denkkracht in bij een van de volgende real life cases:
- Ouderenzorg in Oudewater: Oudewater is een hechte gemeenschap in het Groene Hart. Het kgebied laat een dubbele vergrijzing zien. Woonzorgcentrum De Wulverhorst is de enige aanbieder van zorg met verblijf. Gemiddelde wachtduur: 24 maanden. Hoe kunnen oudere inwoners langer gezond thuis wonen en meedoen in de buurt? Hoe biedt je tegenwicht aan de oplossingsrichting vanuit het zorgsysteem? Is een lokaal sociaal (her)ontwerp van zorg en dienstverlening mogelijk? Lees de Case Ouderenzorg Oudewater_AiG
- Utrecht Gezondheidspact: De gezondheid van de Utrechter is gemiddeld behoorlijk goed. Als je inzoomt zijn er echter ook gebieden die achterblijven en groepen die je niet bereikt. Hoe bepalen wijkbewoners zélf wat ze willen en kunnen voor een gezond(er) leven? Hoe laat je de waarde van een lokaal netwerk zien zonder het ophoesten van Excel bestanden? Hoe pak je tijd en ruimte om de beweging naar gezonde inwoners te laten groeien en de impact te vergroten? Lees de Case Gezondheidspact Utrecht_AiG
- Integrale aanpak Netwerk Eenzaamheid Zutphen: Zutphen is een stad met een gemoedelijke, dorpse sfeer. Hier gebeurt veel goeds, maar ook: 1000 bloemen bloeien. De gemeente pakt gezondheidsbeleid daarom themagericht aan. O.a. met de geïntegreerde aanpak vanuit het Netwerk Eenzaamheid Zutphen (NEZ). Hoe ga je eenzaamheid in de wijk tegen met de inzet van bewoners? Hoe ga je om met de spanning tussen het ritme van een buurtnetwerk en de (subsidie)vraag om snel resultaten te realiseren? Lees deCase Netwerk Eenzaamheid Zutphen_AiG
Make it happen
Als ware het een maatschappelijke beursvloer is er afsluitend een matchmaking/speeddating ronde tussen deelnemers en social designers. Want design thinking is een ideaal middel om te komen tot oplossingen vanuit de wijkbewoner zelf.
Iedereen vult bij aanmelding een prangende gezondheidsvraag, geweldig idee of lopend initiatief in. Je gaat dit vervolgens in groepjes bespreken met een social designer. Met elkaar ga je ideeën uitwisselen en kijken wat de volgende stap kan zijn.
Inclusief borrel en hapje!