november
28

Mental Meet-up | De mentaal gezonde samenleving: vooral een publieke zaak?

Laden Evenementen

Mental Meet-up | De mentaal gezonde samenleving: vooral een publieke zaak?

Op 28 november 2024 van 10.00-13.00 uur organiseert Missie Mentaal een nieuwe Mental Meet-up bij Museum van de Geest in Haarlem. Deze bijeenkomst is bedoeld om mentale gezondheid bespreekbaar te maken, samenwerking te stimuleren en na te gaan wat private partijen kunnen betekenen voor een mentaal gezonde samenleving.

Mentale gezondheid is van ons allemaal. Dus ook van bedrijven en ondernemers. En dat gaat verder dan proberen te zorgen voor fitte werknemers. Kijk bijvoorbeeld naar het groeiend aantal werkgevers dat gebruik maakt van eigen psychologen. Maar ook buiten de werkvloer om willen (grote) bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en investeren in een mentaal gezonde samenleving. Denk aan AH, Snapchat, Afas en de NS.

Omgekeerd lopen publieke projecten, initiatieven en instanties die werken aan mentale gezondheid vaak vast in de benodigde middelen om zaken goed opgeschaald te krijgen. Ze belanden in een ongewisse zoektocht naar potjes, sponsors, subsidies, fondsen en investeerders of gaan zelf betaalde diensten leveren. Er wordt een beroep gedaan op  maatschappelijk ondernemerschap terwijl de mentale gezondheidsproblemen zich verder opstapelen.

Vragen

  • Waarom is publiek-private samenwerking op mentale gezondheid zo hard nodig? Kunnen publieke organisaties het niet alleen af? Hoe kan het wél?
  • Wat kan het bedrijfsleven toevoegen aan een mentaal gezonde samenleving? Welke rol is weggelegd voor sociale ondernemers? Waar schuurt het?
  • Wat is de visie van de landelijke overheid op publiek-private samenwerking in het streven naar een betere mentale gezondheid? Hoe stimuleer je dat?

Programma

In de meet-up gaan we op zoek naar antwoorden met:

  • Thriple Treat en Daily Paper: gestart als jongereninitiatief in Haarlem is Thriple Treat uitgegroeid tot een bloeiende sociale onderneming en één van de grootste jongerencommunities van Nederland. O.a. door de samenwerking met mode- en lifestylemerk Daily Paper. Met de winst van de onderneming kan de stichting zich vrij blijven bewegen en volledig werken vanuit de vraag van de jongeren en ze zo gelijke kansen bieden op een mentaal gezond bestaan. Wat kunnen we leren van dit ondernemersmodel? Wat zijn risico’s en kansen in publiek-privaat ondernemen?
  • SNS Bank: in 2023 startte SNS het project Geld & Geluk dat gaat over de verwevenheid tussen geld en mentaal welzijn (van jongvolwassenen). Een van de uitkomsten is een -met de Argumentenfabriek gemaakt- denkmodel over Mentaal Verantwoord Ondernemen. Dit gaat ervan uit dat een onderneming verantwoordelijkheid neemt voor de mentale effecten die zij veroorzaakt. Bij werknemers maar ook bij consumenten (via producten, diensten en marketing). Waarom neemt SNS verantwoordelijkheid op dit gebied? Welke rol spelen publieke partijen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Waar zitten pijnpunten? Hoe kunnen andere bedrijven of sectoren hier een voorbeeld aan ontlenen?
  • Fonds/investeerder (naam volgt): vaak hebben publieke initiatieven, interventies en (preventie)projecten op mentale gezondheid een extra stimulans nodig voor opschaling of meer impact. Tegelijkertijd willen fondsen, programma’s en maatschappelijke investeerders bijdragen aan veranderingen die de gezondheid verbeteren. Aan de hand van voorbeelden kijken we naar participatie in startende bedrijven of vernieuwende projecten in het mentale gezondheidsdomein. Wanneer komt een organisatie daarvoor in aanmerking? Hoe draagt private steun bij aan een publieke zaak (gezamenlijke impact)?
  • VWS-overheid: zoals bij eerdere meet-ups is er ook ruimte voor de visie en rol van de overheid door het Ministerie van VWS. Vanuit landelijke beleid reflecteren we op kansen en uitdagingen in publiek-private samenwerking op het gebied van mentale gezondheid.

Moderator

Yasmin Ait Abderrahman wil het liefst mensen aan elkaar verbinden en helpt ons om verhalen en ideeën te delen. Yasmin is spreker, docent Nederlands, masterstudent Sociologie, lid Denktank Nederland 2040 en was eerder lid van de SER en voorzitter FNV Young & United.

Voor wie

De Mental Meet-up is er voor alle landelijke en regionale organisaties, bedrijven, netwerken, initiatieven, samenwerkingsverbanden, GGD’en, gemeenten en andere (gezondheids)professionals die zich inzetten om de mentale gezondheid in Nederland te verbeteren (in praktijk, beleid en kennis).

Locatie

Museum van de Geest in Haarlem zet je met kunst, ontmoetingen, verwondering en debat aan het denken over stigma’s en het belang van mentale gezondheid. Het museum ligt op 5 minuten lopen vanaf treinstation Haarlem. Zie hier voor adres en route.

Aanmelden

Benieuwd naar publiek-private samenwerking voor meer mentale gezondheid? Wil je jouw ervaring, aanpak of initiatief delen? Meld je dan hier aan voor de Mental Meet-up. Het programma duurt van 10.00-13.00 uur met aansluitend een netwerklunch. Er is plek voor 75 deelnemers . Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Missie Mentaal

Met ondersteuning van VWS zet Alles is Gezondheid zich al langere tijd  in om de beweging voor een mentaal gezond Nederland verder te brengen. Met Missie Mentaal duiden we de beweging, jagen het aan en versterken het verder. Dit doen we door organisaties, mensen en initiatieven samen te brengen, inzichten en (praktijk)voorbeelden te delen en activiteiten te organiseren.

Meedoen

Meer weten of meedoen met Missie Mentaal? Suggesties voor de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid in 2025? Laat het weten aan projectleider Ferry Nagel via fn@kl.nl of mail naar info@missiementaal.com.

Mental Meet-up | De mentaal gezonde samenleving: vooral een publieke zaak?

Datum: donderdag 28 november
Time: 10:00 - 13:00 uur
Location: Museum van de Geest - Haarlem

Gratis

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Museum van de Geest

Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem

Plan uw route