Jaarcongres 2023 | De Groene Route | Inspyrium
Jaarcongres 2023 | De Groene Route | Inspyrium
Zet de stap naar buiten, vind de weg naar binnen. Op 21 juni 2023 organiseert Alles is Gezondheid: De Groene Route. De zomerse editie van ons jaarcongres. Speciaal voor alle vooruitstrevende gezondheidsprofessionals in Nederland.
Op de langste dag van het jaar wijken we af van de gebaande paden. Op weg naar een groener, gezonder en gelukkiger Nederland. Met de focus op natuur, buiten en groen. De Groene Route staat ook voor veranderen en verduurzamen. En voor het natuurlijke in jezelf. Groen in de breedste zin van het woord dus.
Bijvoorbeeld op het gebied van leefomgeving, regio’s en wijken, bewegen en leefstijl, mentale gezondheid, duurzaam voedsel, klimaat & milieu en natuurinclusief bouwen. De vraag is hoe we gezamenlijk koers houden, wat we onderweg tegenkomen en wie de rol als gids vervult.
Op het Inspyrium terrein van Boomkwekerij Ebben bieden we van 10.30-16.45 uur interactieve sessies, inspirerende presentaties, interessante praktijkvoorbeelden, vernieuwende ideeën, tips voor samenwerking en gezonde activiteiten. Buiten wanneer het kan en binnen met een buitengevoel.
Programma
Inloop/registratie: vanaf 09.30 uur. Aanvang programma: 10.30 uur. Lunch (op daktuin): 12.00-13.15 uur. Netwerkborrel: 16.45-17.30 uur. Bekijk hier de plattegrond en ruimtes. |
Industriële hal
- 10.30-12.00 uur: Plenaire opening met Karen van Ruiten in gesprek met gasten uit onderzoek, beleid en praktijk. Over natuur, bewegen en duurzaam bouwen. En hoe we stappen zetten in de transitie naar meer gezondheid. Kunstenaar Maria Koijck laat vervolgens zien hoe iedereen zélf een verandering in gang kan zetten. Via kunst zet Maria zich in voor een schonere toekomst en groene zorg.
- 13.00-14.00 uur: Lessen van Dopper: leer van het bedrijf dat je kent van de herbruikbare waterfles en strijd tegen wegwerpplastic. Of gaat het hier eigenlijk om gedragsverandering? Interactieve sessie met Chrissie van Heijningen over hoe je mensen kan helpen in het maken van duurzame en gezonde keuzes.
- 14.00-15.00 uur: Lodewijk Hoekstra: tv tuinman met een missie en voorvechter van een duurzame wereld. Verhaal over hoe je natuur -en daarmee gezondheid- centraal zet in de leefomgeving. Aan de hand van praktijkcases neemt Lodewijk je mee hoe deze thema’s te waarderen binnen gebiedsontwikkeling waarbij ook kosten en baten inzichtelijk worden..
- 16.00-16.45 uur: Plenaire afsluiting met Wood Wide Web programma: een actueel en holistisch muziekverhaal met meesterverteller en acteur Ramsey Nasr en klassiek topensemble Calefax. Laat je meevoeren in een vertelling over de oeroude, organische intelligentie van bomen en ons verlangen hiernaar in een steeds vluchtiger, digitale samenleving.
Wandelingen
- 13.00-14.30 uur en 14.30-16.00 uur: Muziekwandeling Pelgrim met Lotte Pen: zet de stap naar buiten, vind de weg naar binnen. Doe de headset op en ga mee op pad. Beleef de verassende muziekwandeling met speciaal gecomponeerde muziek, vul je pelgrimspaspoort in en ervaar een apotheose waarin je zelf participeert. Let op: max. 30 personen per ronde. Deze sessies zijn vol. Aanmelden niet meer mogelijk..
- 13.00-14.30 uur en 14.30-16.00 uur: Kies het groene pad van de Buitenpsychologen: stap op de fiets en volg de workshop in het nabijgelegen park. Met voorbeelden, tips en oefeningen over buitenpsychologie, wandeltherapie en buiten werken met cliënten en patiënten. Hoe werkt het en wanneer zet je het in? Let op: max. 30 personen per ronde. Deze sessies zijn vol. Aanmelden niet meer mogelijk..
- 13.30-14.30 uur en 15.00-16.00 uur: Labyrint Veerkracht en Verlies: dood en leven zijn naadloos verbonden in de kringloop van de natuur. Wandel mee met Hilde Bolt en labyrintcoach John Musterd de boomgaard in en beleef veerkracht via een natuurlijk labyrint. Ervaar dat een eindpunt in het leven ook een beginpunt kan zijn. Interactieve sessie over rouwen, troost, loslaten en meenemen. Vind jij de weg naar het middelpunt?
Binnenplein
- 13.00-14.00 uur: De Top-10 Natuurinclusief Bouwen: zorgt voor gezonde en aantrekkelijke buurten, wijken, dorpen en steden. Investeren in groene kwaliteit loont. Maak kennis met goede praktijkvoorbeelden en effectieve manieren om gezamenlijk de leefomgeving groener in te richten. Met Jacob Versteeg Conlledo (Ballast Nedam), Claudia Bouwens (NEPROM) en Peternel Mereboer (Alles is Gezondheid).
- 14.00-15.00 uur: Terug naar de sociale basis: als de Groene Route ook staat voor meer ontmoeten, sociale contacten en met elkaar actief zijn. Wat zou dat dan betekenen voor publieke ruimten, voorzieningen en aanpakken? Verken met Movisie (Martin van de Lustgraaf en Bora Avric) een groene, gezonde én sociale route. Groen én omzien naar elkaar in de wijk en eigen buurt. Ook zijn we benieuwd naar jouw ideeën.
- 15.00-16.00 uur: Een Gezonde Buurt is een plek waar natuur, ontmoeten, bewegen en spelen samenkomen. Hoe mooi zou het zijn als dit de standaard aanpak zou zijn bij de (her)inrichting van buurten. Om daar te komen werkt Gezonde Buurten o.a. samen met de Beweegalliantie aan een systeemverandering. Ga met Dani Korai (IVN), Johan Annema en Carl Verheijen in gesprek over obstakels en hoe deze weg te werken.
Ontmoetingsruimte
- 13.00-14.00 uur: Sociale Voedseltuin: met deze aanpak toont Loraine Westerneng hoe je met publiek-private samenwerking (PPS) honderden gezinnen kan voorzien in gezond voedsel en tegelijkertijd als gemeenschap wat doet aan armoede, eenzaamheid en saamhorigheid onder bewoners.
- 14.00-15.00 uur: Groene Moslims: hoe betrek je vanuit een religieuze visie op duurzaamheid moslimconsumenten en -ondernemers bij oplossingen voor het klimaat- en armoedeprobleem? De stichting Groene Moslims doen dat o.a. door wandelen, green meet-ups, duurzame iftars, Jannah en activiteiten in de natuur. Met Rudy van der Aar en Mohammed Kechouh.
- 15.00-16.00 uur: Rondje Gezond: praktijkcase uit Hillegom met Daan Warmerdam van The Pando Network en bewoner Gerard Brom. Zij laten zien wat er gebeurt als je een route door aaneengesloten parken en groene gebieden maakt, partijen in de buurt betrekt in de programmering en bewoners activeert om mee te doen (met wandelen, sporten en ontmoeten).
Panoramaruimte
- 13.30-14.30 uur: Expeditie InsideOut: Chantal Walg (Anders Gezond) en Carin Cuijpers (GeluksBV) nemen je mee op IDG expeditie. We gaan ontdekken dat Inner Development Goals (IDG) voorwaardelijk zijn voor Sustainable Development. Aan het eind van de expeditie kunnen we door de bomen het (perspectief) bos weer zien. En planten we een bijzonder zaadje.
- 14.30-15.30 uur: Health-Holland, GROZ Utrecht en GROZ Deventer: workshop met Hilbrand Jacobs, Inne ten Have (Zorgvrijstaat) en Amina Berkane (Wijkcoöperatie Kanaleneiland) over hoe lokale professionals naast bewoners kunnen staan om samen te werken aan een gezonde, zorgzame en sociale (leef)omgeving. Met als onderliggend doel om mensen zoveel mogelijk grip te geven op hun eigen leven.
Dakkas
- 13.00-14.00 uur: Sound of the Earth: sessie met Frederike Berendsen n.a.v. de mini-muziekfilm over het leven rondom twee bomen op verschillende continenten. Al het leven op aarde krijgt een stem, van boom tot mens, om ons eraan te herinneren dat we allemaal gelijke delen zijn van de ecologische puzzel.
- 14.00-15.00 uur: Kijkje in de keuken bij Greendish: voor een duurzame en gezonde voedselomgeving. Impactsessie met Lieke Sauer over het vergroenen van menu’s, keukens en catering bij gemeenten, regio’s en zorg- en welzijnsinstellingen. Hoe pakken we samen dat aan? Wat kan je leren van koplopers?
- 15.00-16.00 uur: Groene Cirkel | Gezonde Groene Stad: sessie met Sander van der Meulen (Provincie Zuid Holland) en Annemarie Lammers (Gemeente Dordrecht) over samenwerken aan radicale vergroening van de stad. Wat betekent dat voor gezondheid en leefstijl? Hoe neem je bewoners mee op weg naar klimaatbestendige, circulaire en energieneutrale steden?
Stretchtent
- 14.00-15.00 uur: Aan tafel met Marleen Bekker van de Universiteit Maastricht/WUR: kennisdeling over de impact en werkwijze van Alles is Gezondheid. Wat kunnen andere samenwerkingsverbanden, netwerken, programma’s en regio’s daarvan leren? Krijg tips en hoor wat onderzoek uitwijst.
- 15.00-16.00 uur: Steek je licht op bij de Health Transformation Community Green. De HTC community gaat groen! Wil jij met 50 andere vooruitstrevende professionals werken aan de transformatie naar een groene en gezonde leefomgeving? Hoor hier hoe jij mee kan doen. Brown paper sessie met Joost Boerenkamp en Waldemar Hogerwaard.
Plattegrond en ruimtes
Programma en ruimtes | De Groene Route
Locatie
Inspyrium in Cuyk is de groenste evenement locatie van Nederland. Stap in een groene wereld en ontmoet elkaar in de daktuin, kwekerijloods of boomgaard van Boomkwekerij Ebben.
Alles is Gezondheid is partner van de Dutch Health Hub en ons jaarcongres is onderdeel van de Dutch Health Week in juni 2023. |