Jaarcongres Alles is Gezondheid: WISSELWERKING!
Jaarcongres Alles is Gezondheid: WISSELWERKING!
Schrijf je nu in voor de laatste plaatsen! Voor een dag vol energie, interactie en gezonde wisselwerking. Ontmoet honderden gezondheidsprofessionals op een unieke locatie. Deelname is gratis.
In de ochtend is er de keynote ‘Landscapes of the Future’ van kunstenaar, innovator, ondernemer en social designer Daan Roosegaarde. In een interactieve presentatie verkent hij de sociale rol van design, onderstreept hij het belang van ‘Schoonheid’ en deelt hij zijn visie op een gezonde leefomgeving.
In de middag gaan we voor uitwisseling en uitwerking met o.a. Paul Blokhuis (staatssecretaris VWS), Jet van Nieuwkerk (kookboekenschrijver, 24Kitchen), Lucien Engelen (Transform.Health, Deloitte, Singularity University USA & NL), Esther van Fenema (Psychiater, columnist), Vincent Taapken (New Industry Development), Machteld Huber (Institute for Positive Health), Mark Levels (Universiteit Maastricht), Caroline Baan (RIVM), Marleen Bekker (Universiteit Maastricht), Andrew Simons (Gezonde Basisschool van de Toekomst), Jolanda Maas (VU, Natuur en Gezondheid), Marieke Wiebing (Voel je goed!, Lezen & Schrijven), Judith Hin (GO! methode, ZonMw) en Annelies Acda met de Leefplekmeter van Gezond in…
Daarnaast kun je in gesprek over sociale gezondheid en persoonlijk leiderschap met de buurtmakers van PLYGRND.CITY, laat je je eigen gezondheid checken op het FitFestival van Dr. Sunshine, breng je jezelf letterlijk in beweging met de Funbox en ga je te biecht of jouw schermtijd nog wel gezond is bij online leerplatform Jaimes. Of buig je over gezondheid als verdienmodel in #gezonderekenkamer, denk je mee met de Nationale Denktank over gezond opgroeien in een digitale samenleving, kun je leren van de praktijkervaringen van regionetwerken en thematische allianties, ga je Kleur Bekennen bij Rachelle van der Linden (co-founder KNAB bank, EnergieDirect), race je tegen de klok in de escaperoom positieve gezondheid, zetten de woorden van de Eindhovense dichter Merel Morre je aan het denken, ga je speeddaten met Society Impact over een mogelijke impactscan voor jouw project of doe je mee in de show over mentale gezondheid van Simeon Karsten (Vitamine Z) en Wing Yan Man (3310-School for Millennials).
Oh ja, en als warming-up kun je met Bas van de Goor vanaf NS-station Eindhoven naar Strijp-S wandelen.
Wisselwerking
Deze dag gaan we aan de slag met wisselwerking. Bijvoorbeeld tussen mens , technologie en natuur. Tussen mentale en fysieke gezondheid. Tussen systeemwereld en leefomgeving. Stap uit je comfort zone en wissel van perspectief, leer van praktijkervaringen in het brede netwerk (#hoedan), brainstorm over oplossingen voor jouw organisatie, doe nieuwe trends en inzichten op of werk mee aan de uitwerking van een actueel vraagstuk. Natuurlijk is er ook ruimte voor ontmoeting.
Op het plenaire podium leidt Marianne van den Anker alles in goede banen. Meer informatie over tracks en tijden vind je bij het tabblad Programma.
Plattegrond
Tracks, sessies en alle tijden kun je vinden bij het tabblad Programma. In de middag is het ‘pick and choose’, dus denk gerust vooraf na over wat je wanneer wilt gaat doen. Hier alvast een plattegrond en blokkenschema: Plattegrond_tijden_aig2019
Voor wie
Ons jaarcongres is vrij toegankelijk voor een breed publiek: relaties en partners van Alles is Gezondheid en iedereen die zich (professioneel) inzet voor een gezonder en vitaler Nederland.
Aanmelden
Deelname is gratis maar niet vrijblijvend. Na aanmelding rekenen wij op je komst. Als je niet aanwezig bent of je meldt je na 5 juni 2019 af, dan brengen wij je 50 euro in rekening. En verder geldt: vol = vol. Er is plek voor 70 bezoekers.
Adres
Welkom op Strijp-S: dit voormalige Philips industrieterrein is nu het creatieve en culturele hart van Brainport Eindhoven.
Adres ontvangst:
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven
Strijp-S en heeft een eigen treinstation, Station Strijp-S. Van daar loop je in 5 minuten naar het Klokgebouw. Vanaf NS station Eindhoven Centraal is het 20-25 minuten lopen. Verder komen er lijnbussen over het terrein (401, 402 en 403) en zijn er op Strijp-S diverse parkeerfaciliteiten. Meer informatie.
Partners
Het jaarcongres organiseren wij i.s.m. Face Two en Never Ever Blue
Warming-up: wandel naar Strijp-S met Bas van de Goor
Dagelijks een half uurtje lopen, daar kan geen pil tegenop. Hart en longen worden sterker, je geheugen beter. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je samen loopt.
Als warming-up voor het jaarcongres kun je met ‘gids’ Bas van de Goor vanaf NS-station Eindhoven naar Strijp-S lopen. Verzamelen om 09:45 uur voor de ingang van het station (centrumzijde).
Ontvangst en registratie: get in the mood
Get in the mood! Bij binnenkomst in het Klokgebouw krijg je een badge en programmaboekje. Daarna staat er goede koffie voor je klaar met iets lekkers. Ook kun je alvast proeven van het FitFestival, de gedichten van Merel Morre of biecht je je schermgebruik op bij Jaimes. Ga naar de Geisha voor kaarten voor de excaperoom PG.
Ruimte: Klokgebouw (grote zaal)
Plenair programma met keynote Daan Roosegaarde
Na de aftrap met dagvoorzitter Marianne van den Anker, Bas van de Goor en Karen van Ruiten (Alles is Gezondheid), gaan we direct door met de keynote van Daan Roosegaarde. Vanuit zijn innovatieve praktijk gebruikt hij de wisselwerking tussen mens, technologie en leefomgeving om een betere wereld te creëren. Virtuele overstromingen, smart highways, Van Gogh-Roosegaarde fietspad, lichtkunst Afsluitdijk, space waste en smogstofzuigers: Toonbeelden van oplossingen die het dagelijks leven in stedelijke omgevingen verbeteren. In zijn interactieve lezing verkent Daan Roosegaarde de sociale rol van design, onderstreept hij het belang van ‘Schoonheid’ (als in een schoon en mooi) en deelt hij zijn visie op een gezonde toekomst. Een ding is zeker: waar we het nu van moeten hebben is creativiteit.
Ruimte: Klokgebouw (grote zaal)
Track: Insights
Inspirerende presentaties van vernieuwende denkers en ontwikkelaars. Laat je meevoeren in blikverruimende visies, innovatieve ideeën of nieuwe concepten over de gezonde mens en zijn leefomgeving.
12.00-12.45 uur: Machteld Huber (Institute for Positive Health): Positieve Gezondheid: hoe gaat het verder? Welke niveaus komen we tegen? Over de ontwikkelingen van tekentafel naar werkvloer en toekomst.
13.00-13.45 uur: Vincent Taapken (projectontwikkelaar New Industry Development): Gezonde steden door gedragsverandering! Over gezonde mobiliteit en stadsinrichting.
14.00-14.45 uur: Lucien Engelen (Transform.Health, Deloitte en Singularity University USA & NL): Techniek kán helpen bij de transitie van gezondheidszorg naar gezondheid en zorg naar gezondheid. Wat is de stand van zaken nu, wat komt er aan over een jaar of vijf en wat staat ons te wachten over 15 jaar. Een Tour d’Horizon langs mogelijkheden.
Track: Health College
Dé plek waar wetenschap en onderzoek samenkomt. Volg een kennisintensief college met trends, modellen, feiten en de (toekomst)visie van de academicus
12.00-12.45 uur: Mark Levels (hoogleraar ROA/Universiteit Maastricht): Vernieuwend onderzoek naar de relatie gezondheid, SES, onderwijs en inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.
13.00-13.45 uur: Caroline Baan (hoogleraar Tilburg Universiteit en Chief Science Officer RIVM): Vormgeven van de verbinding tussen preventie, zorg en ondersteuning.
Ruimte: Klokgebouw (zuilenzaal)
Track: #Hoedan
Hoe pakken we dat aan in de praktijk? Stroop de mouwen op bij een #hoedan sessie van netwerkpartners of leer van de praktijkervaringen van allianties en regionetwerken.
12.30-13.30 uur: #hoedan sessies met netwerkpartners:
- Andrew Simons (Gezonde Basisschool van de Toekomst): leerlingen die beter in hun vel zitten, presteren ook beter. Ketenaanpak en onderwijsconcept. Hoe zorgen we voor (echt) gezonde scholen?
- Jolanda Maas (Vrije Universiteit Amsterdam): Gezond door groen, hoe kan je dat het beste doen? Hier zijn handvatten om groen in de woon-, werk- en zorgomgeving optimaal in te zetten voor de gezondheid van mensen.
- Marieke Wiebing (Voel je goed!, Lezen & Schrijven): Pilotproject en aanpak. Hoe kun je tegelijkertijd vooruitgang boeken op geletterdheid en je gezondheid?
- Judith Hin (RIVM, GO! methode, ZonMw): Succesvolle pilot in Utrecht. Hoe kunnen combinaties van maatregelen in de leefomgeving extra gezondheidswinst opleveren voor de bewoners?
- Leefplekmeter van Gezond in… (Annelies Acda): Hoe kan je de Leefplekmeter inzetten om in gesprek te gaan over de leefomgeving en na te gaan wat je kan verbeteren in een buurt, wijk of dorpskern.
Ruimte: De Kookfabriek
12.15-14.45 uur: #hoedan sessies met allianties/regionetwerken:
Hoe krijg je succesvol een netwerk van de grond? Marleen Bekker (Universiteit Maastricht) onderzoekt samenwerking en netwerkvorming binnen Alles is Gezondheid. Na haar dilemma’s en lessen, krijgen in twee rondes drie praktijkvoorbeelden het podium om hun aanpak, struikelblokken en tips te delen. Marianne van den Anker is gespreksleider.
- 12.15-13.15 uur: Hoe krijg je een thematische alliantie van de grond? M.m.v. Alliantie Gender & Gezondheid (Metty Spelt), Alliantie Natuur en Gezondheid i.o. (spreker volgt) en Alliantie Kinderarmoede (Igor Ivakic)
- 13.45-14.45 uur: Hoe krijg je een regionaal netwerk van de grond? M.m.v. Gezond010 Rotterdam (Karin de Jager), HANNN Noord-Nederland (Daan Bultje) en NOG Fitter en Vitaler/Gelderland (Karlien Zomer)
Ruimte: Ketelhuis (eerste etage)
Track: Ontwerp
Pas de principes van design thinking toe voor verrassende denkrichtingen bij de uitwerking van een gezondheidsvraagstuk of denk mee in het ontwerp van een oplossing voor een gezonde uitdaging. Interactie gegarandeerd!
12:30-13.30 uur: Smartphones, youtube, apps, games… Life is digital. Ga met Suzanne IJsselmuiden en de jonge denkers van de Nationale Denktank het probleem te lijf hoe we in Nederland gezond en weerbaar blijven in de alsmaar groeiende beeldschermmaatschappij en krijg een voorproefje op een gezonde digitale toekomst.
13:45-14.45 uur: Gezondheid loont?! Ga met Gjilke Keuning (Ucreate) en Mario de Zeeuw (Panton) aan de slag in de #gezonderekenkamer. Samen werk je aan de vraag: hoe gaan we verdienen aan gezondheid i.p.v. het financieren van ziek zijn? Met designers ga je op zoek naar nieuwe voorbeelden, experimenten en invalshoeken. De Rekenkamer is een initiatief van diverse samenwerkende gezondheidspartijen.
Ruimte: Area 51 (oefenruimte)
Track: Play
Leren is ook leuk. Ga op reis en kom spelenderwijs nadenken over (mentale) gezondheid en vitaliteit.
12.30-13.30 uur + 13.45-14.45 uur: Holy Sh*t show: In een interactieve show van Wing Yan Man (3310 School for Millennials) en Simeon Karsten (Vitamine Z), nemen deze twee ervaringsdeskundigen je mee in een reis van uiteenlopende, emotionele en maatschappelijke uitdagingen zoals twijfel, veroordeling, keuzestress en domme pech. Ervaringen die iedereen bekend zijn, maar juist de huidige jongvolwassen generatie hard treft met als gevolg een epidemie aan psychische klachten waarvan voornamelijk burn-out en depressie. De show is dus niet alleen goed voor je eigen mentale gezondheid, maar geeft ook een beter inzicht in de leefwereld van deze generatie, de zogenaamde millennials. En aangezien zij onze toekomst in handen hebben, zou het goed zijn om te leren hoe we hun mentale weerbaarheid kunnen verbeteren.
Ruimte: Area 51 (skate hal)
12.00-1300 uur + 13:45-14.45 uur: Escaperoom Positieve Gezondheid: maak kennis met het spinnenweb van Machteld Huber en win de race tegen de klok. Toegangskaarten worden vergeven door de Geisha bij de ontvangst in het Klokgebouw (10.00-10.30 uur).
Ruimte: Area 51 (eerste verdieping)
Plenaire afsluiting met Paul Blokhuis, Jet van Nieuwkerk en Esther van Fenema
Bij de plenaire afsluiting geven we nog één keer gas. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) geeft zijn aanwezigheid verrassend vorm: samen met kookboekenschrijver en het nieuwe gezicht van 24Kitchen Jet van Nieuwkerk én columnist/psychiater Esther van Fenema, gaan ze iets gezonds en lekkers klaar maken voor het publiek. Smoothies! Achter de blender praat dit trio over gezond zijn en gezond leven. Toetje van de dag is de onthulling van Merel Morre’s laatste gedicht en verwelkoming van de nieuwe partners van de Alliantie Kinderarmoede.
Ruimte: Klokgebouw (grote zaal)
Gezonde netwerkborrel
Geniet van een drankje en hapje, praat na, ontmoet nieuwe mensen of maak afspraken voor een vervolg op de gezonde netwerkborrel.
Ruimte: Ketelhuisplein
Pop-up: PLYGRND.CITY, FitFestival, Society Impact, Jaimes en Kleur bekennen
PLYGRND.CITY presenteert
De urban en social designers van PLYGRND.CITY zetten zich in voor een gezonde leefomgeving in ontwikkelbuurten. Je kunt ze ontmoeten bij Hoodlab: een outdoor pop-up huiskamer vol met goede gesprekken, tips & tools en ideeën over persoonlijk leiderschap in de sociale gezondheid. Je mag natuurlijk ook Funbox proberen: voor bewegelijke congresgangers. Doe mee en ervaar de wisselwerking tussen fysiek en mentaal, denken en voelen, en bewoner en professional.
Dr Sunshine presenteert
Hoe fit en vitaal ben jij? Bezoek het FitFestival van Dr Sunshine en doe de Gezondheids-APK! Iedereen kan meedoen. Een team van professionals staan klaar. Uitslag krijg je ter plekke. ‘In het echt’ is het FitFestival een wijkgerichte aanpak waar bewoners gratis hun gezondheid kunnen laten checken. Van een bloeddruktest, glucosescore, cholesterolmeting tot taaladvies en rollatorcheck. Mensen komen in aanraking met het aanbod uit de eigen buurt en krijgen tips over hun leefstijl, voeding, weerbaarheid en zelfredzaamheid.
En er is meer! Zo kun je speeddaten met Society Impact over een mogelijke impactscan voor jouw project of gezondheidsinitiatief. Hoe mooi zou het zijn om de (maatschappelijke) kosten en baten in beeld te hebben, zodat je project straks een duurzaam karakter krijgt?
Daarnaast kun je te biecht gaan bij online leerplatform Jaimes over je telefoongebruik en slaapgewoonten. Is jouw gedrag eigenlijk nog wel gezond? Wat kun je leren om een betere balans te vinden? Doe de test!
Nog meer bekentenissen kun je kwijt bij game changer Rachelle van de Linden (o.a. mede oprichter KNAB bank). Daar mag je Kleur Bekennen over je eigen rol en intentie in het speelveld voor een gezonder Nederland.