Op weg naar de Gezonde Generatie; Samenwerken in de regio
Op weg naar de Gezonde Generatie; Samenwerken in de regio
Er loopt al veel aan samenwerking in Nederland om onze gezondheid te bevorderen. Denk aan de lokale preventieakkoorden of gezonde regio’s van de academische ziekenhuizen. Ondanks dit goede begin moet er nog veel meer gebeuren. Goede gezondheid kan alleen als over de lijnen van de zorg en overheden heen wordt samengewerkt. Want langer leven is fijn, maar niet als dit langer leven in ongezondheid betekent.
Door dit besef verschuift de focus, die traditioneel gericht is op gezondheidszorg, naar de nieuwe focus gericht op een gezonde samenleving en de aanpak van organiseren naar sturen. Inmiddels hebben we bij de bestrijding van de COVID-19 pandemie geleerd dat de te beschermen mens c.q. burger c.q. doelgroep, zelf misschien wel de belangrijkste schakel vormt om alle maatregelen en goede voorvoornemens, op weg naar de Gezonde Generatie, ook succesvol te laten zijn! Hoe moet regionaal worden samengewerkt om de burger optimaal te betrekken bij de doelstellingen voor de Gezonde Generatie? Kom voor antwoorden op deze en vele andere vragen op 21 april (ter vervanging van 10 december, i.v.m. corona-maatregelen verplaatst) naar de Galgenwaard in Utrecht! Vroege aanmelding is live bij het congres aanwezig zijn!
Onderwerpen
Op het congres Op weg naar de Gezonde Generatie; samenwerken in de regio, op 21 april 2021 in de Galgenwaard in Utrecht, gaan we in op de diepere redenen voor gezondheidsbevordering en brengen we de hindernissen in kaart. Daarbij gaan we specifiek in op het belang om de uitvoerbaarheid en rechtvaardigheid centraal te stellen.
Experts op het gebied van ethiek, openbaar bestuur, zorg, wetenschap en beleid belichten tijdens het congres wat de inzet is van de partijen én van de mens/burger zelf om gezondheidsbevordering. In flitspresentaties komen praktijkvoorbeelden aan bod en – met of zonder regeerakkoord – is er een paneldebat met kamerleden.
Het congres wordt georganiseerd door: GGD/GHOR Nederland, Alles is Gezondheid, de Federatie Gezondheid (in nauwe relatie met de SER) en de Guus Schrijvers Academie.
Waarom dit congres?
Er loopt al veel aan samenwerking in Nederland om onze gezondheid te bevorderen. Denk aan de lokale preventieakkoorden of gezonde regio’s van de academische ziekenhuizen. Ondanks dit goede begin moet er nog veel meer gebeuren.
Goede gezondheid kan alleen als over de lijnen van de zorg en overheden heen wordt samengewerkt. Want langer leven is fijn, maar niet als dit langer leven in ongezondheid betekent.
Door dit besef verschuift de focus, die traditioneel gericht is op gezondheidszorg, naar de nieuwe focus gericht op een gezonde samenleving. Dat vraagt van alle partijen wel een verandering in de sturing en uitvoering.
Er is grote consensus onder beleidsmakers over wat we moeten doen: samenwerken, gerichte financiering, duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling en goede professionals die gezondheid centraal stellen. Maar uitvoerbaarheid is een belangrijk aspect van beleid.
Hoe gaan we van gezond beleid naar gezonde uitvoering? Inmiddels hebben we bij de bestrijding van de COVID-19 pandemie geleerd dat de te beschermen mens c.q. burger c.q. doelgroep, zelf misschien wel de belangrijkste schakel vormt om alle maatregelen en goede voorvoornemens, op weg naar de Gezonde Generatie, ook succesvol te laten zijn!