Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

Kennisvouchers blijken katalysator bij verspreiding goede voorbeelden van Positieve Gezondheid

27 augustus 2024

Dit artikel is tot standgekomen met dank aan Anna Rijs, die in het kader van haar afstuderen deze evaluatie heeft uitgevoerd als onderdeel van haar studie aan de Erasmus School of Health Policy& Management.

In opdracht van het ministerie van VWS hebben Alles is Gezondheid, Institute for Positive Health (iPH) en ZonMw opnieuw samengewerkt om goede voorbeelden van Positieve Gezondheid te verspreiden. Eind 2023 zijn de kennisvouchers afgerond, tijd om te evalueren wat ze hebben opgeleverd of wat de impact is geweest.

Met een kennisvoucher kan een samenwerking opgezet worden met een expert die elders heeft meegewerkt aan een goed voorbeeld van Positieve Gezondheid. Bijvoorbeeld iemand die al ervaring heeft met het opzetten en onderhouden van een netwerk, of iemand die juist veel weet over het organiseren van evenementen. Zo’n samenwerking maakt het makkelijker om Positieve Gezondheid te implementeren, omdat een organisatie gebruik kan maken van bestaande kennis.

Met hulp van het Institute for Positive Health werden in januari 2022 11 goede voorbeelden geplaatst op de website van Alles is Gezondheid, waar aanvragers zelf uit konden kiezen. Vervolgens richtte ZonMw een kennisvoucherronde in, waarmee organisaties op een laagdrempelige wijze subsidie konden aanvragen. Er was een totaalbudget van €180.000 beschikbaar, goed voor 20 vouchers van €9000 elk. De subsidieronde werd aangekondigd op de subsidiewijzer van ZonMw en de website van Institute for Positive Health.

Kennisvouchers zijn een katalysator

En met succes: binnen twee weken waren de kennisvouchers al “uitverkocht”. Alles is Gezondheid hielp vervolgens om de match tussen aanvragers en experts te verbeteren. De vouchers hielpen bij het organiseren van netwerkbijeenkomsten, workshops, congressen, en inspiratiesessies, evenals trainings-, opleidings-, en coachingsessies. Ze droegen ook bij aan de ontwikkeling van producten zoals sportactiviteiten, voorlichtingsmateriaal en kooklessen. Bovendien vonden aanvragers aanvullende financiering.

Na afloop werd een evaluatie uitgevoerd om de impact van de vouchers te meten. De resultaten tonen aan dat de vouchers een katalysator waren voor nieuwe samenwerkingen met relevante stakeholders en een breder intern netwerk binnen organisaties. Lees hieronder twee cases van organisaties die gebruik hebben gemaakt van een kennisvoucher.

Case: Positieve Gezondheid bij de behandeling van jongeren in de GGZ

Een voorbeeld van een organisatie die de kennisvoucher heeft ingezet is GGZ Centraal in Ermelo. Zij bieden specialistische hulp aan mensen in Ermelo met psychische problemen, in alle fasen van hun leven. Er werd al met Positieve Gezondheid gewerkt, maar de subsidie gaf daar een extra boost aan. Zij wilden namelijk centraal Positieve Gezondheid integreren in behandelingen, en samenwerkingen met ketenpartners verbeteren.

Dankzij de kennisvouchers kon er een samenwerking worden opgezet met Paul Asbreuk. Dat leidde tot een pilotproject waarbij jongeren in de GGZ vroegtijdig werden ondersteund met Positieve Gezondheidsprincipes. Er werd gekeken of de jongeren in een vroeg stadium van de behandeling konden worden gekoppeld aan een begeleider. Dat kon een hulpverlener zijn, maar juist ook iemand van school of een buurman. Zo kon er met behulp van Positieve Gezondheid worden gekeken naar de veranderwensen van de jongere en de ouders.

Er zijn nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan, met name met Welzijn-Ermelo, een brede welzijnsorganisatie. Het ultieme doel is om samen te werken met alle gemeenten in het gebied om Positieve Gezondheid te integreren en de pilot verder uit te rollen.

Lees meer over dit project op het Kennislab.

Case: Nieuwe contacten opdoen en een netwerk opbouwen rondom Positieve Gezondheid

Een ander voorbeeld van een kennisvouchertraject is ViaVie Welzijn in Rijssen-Holten. ViaVie Welzijn bevordert het welzijn van inwoners in de gemeente Rijssen-Holten door middel van diverse activiteiten zoals sociaal werk en het organiseren van vrijwilligerswerk. Zij hebben de kennisvoucher ingezet om meer te leren over Positieve Gezondheid en een netwerk op te bouwen rond het thema.

Samen met expert Chantal Walg hebben ze concrete activiteiten georganiseerd zoals inspiratiesessies en een coachingstraject voor de medewerkers. Ook hebben ze samen een presentatie gemaakt over hun visie op Positieve Gezondheid.
Van de samenwerking met Chantal Walg hebben ze geleerd hoe ze organisaties kunnen betrekken bij Positieve Gezondheid en hoe ze een netwerk kunnen organiseren om dit concept te verspreiden. Chantal heeft hen onder andere geholpen met het bepalen van onderwerpen, sprekers en het betrekken van verschillende sectoren zoals zorg en paramedici.

Lees meer over dit project in het Kennislab

ZonMw

Lees meer over de Kennisvouchers Positieve Gezondheid op de website van ZonMw.

Netwerkadviseur & regiocoördinator