Terug

De Beweegalliantie

9 februari 2024

De Beweegalliantie is een netwerkorganisatie met de missie meer Nederlanders elke dag in beweging te krijgen. Iedere dag. Overal. Want met bewegen blijf je gezond. Het netwerk gelooft erin dat bewegen net zo normaal is als slapen, tandenpoetsen en het gebruik van je mobiele telefoon. Meer bewegen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord met als uiteindelijke doel dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen.

Meer bewegen draagt bij aan maatschappelijke opgaven

We bewegen met z’n allen veel te weinig: in 2020 voldeed nog maar 53% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met kleine aanpassingen in gedrag toch meer bewegen en dat zelfs opnemen in hun dagelijkse routine? De Beweegalliantie ruimt obstakels op en stimuleert vernieuwende beweeginitiatieven zodat meer Nederlanders meer gaan bewegen. Iedere dag.

Het netwerk bestaat uit heel diverse mensen, partijen en sectoren die samen de energie, kracht en de variëteit aan kennis en middelen hebben om daadwerkelijk in actie te komen en zien de oplossing in structurele langdurige aanpak waarbij inwoners, maatschappelijke organisaties, werkgevers en overheden een gezamenlijke opdracht hebben om bewegen te stimuleren. De Beweegalliantie zorgt dat partijen en organisaties structureler impact kunnen hebben door de kracht van elkaars netwerk te benutten. Samen schalen we succesvolle en vernieuwende initiatieven op en maken we structurele problemen en kansen inzichtelijk bij beleidsmakers en politici. Het doel van de Beweegalliantie is dat in 2040 bewegen een vanzelfsprekend onderdeel is van het leven van iedere Nederlander.

Meer bewegen draagt bij aan de aanpak van meerdere maatschappelijke opgaven. De mentale en fysieke gezondheid, het remmen van de zorgkosten, de ontwikkeling van kinderen, verbeterde arbeidsproductiviteitduurzaamheid, gezond ouder worden en sociale cohesie. De investering betaalt zich dubbel en dwars terug. Het RIVM laat zien dat weinig beweging na roken en ongezonde voeding de hoogste ziektelast, sterftecijfer en zorguitgaven heeft.

Carl Verheijen, voormalig topschaatser en chef de mission van de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Winterspelen 2022, is voorzitter van de Beweegalliantie.
‘Met de oprichting van de Beweegalliantie is een enorme stap voorwaarts gezet om meer Nederlanders langdurig in beweging te krijgen. Ik zie de Beweegalliantie als een buitenboordmotor om al die goede initiatieven die er al zijn een extra zetje te geven. Daarnaast worden door samenwerking en kruisbestuiving binnen de beweegalliantie nieuwe initiatieven ontwikkeld, die de afzonderlijke partijen niet alleen kunnen realiseren,’ zegt hij.

Wat doet de Beweegalliantie?

Met de Beweegalliantie komt er meer maatschappelijke aandacht en actie voor bewegen. De focus van de Beweegalliantie ligt op een rol als verbinder en aanjager. Tussen verschillende domeinen, de publieke en private sector of tussen landelijk en lokaal beleid. Dat doen ze door te werken met settings en cirkels: Een setting is een plek in de maatschappij waarin ruimte is voor meer beweging. Daarbij richt de Beweegalliantie zich op de settings werk, zorg, onderwijs, leefomgeving, vrije tijd en actieve mobiliteit. Mensen en partijen uit het netwerk kunnen op eigen energie en enthousiasme binnen een setting een cirkel oprichten. Zo’n cirkel identificeert obstakels, ruimt ze op en vergroot het effect van succesvolle initiatieven. Een cirkel is dynamisch in tijd, omvang en participanten.

Daarbij bouwt de alliantie voort op samenwerkingen en initiatieven die er al zijn. Er wordt breed samengewerkt om gezamenlijk initiatieven op te schalen of op te starten.

Initiatief en ontstaan

In de Beweegalliantie werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vanaf 2022 samen met partijen uit onder meer de zorg, het maatschappelijk en sociaal domein, onderwijs, bedrijfsleven, sport, kennisinstellingen, gemeenten en andere departementen. De alliantie is een aanjager die andere partijen faciliteert met kennis, netwerk en communicatie.

Meedenken?

Heb je een vraag over deze alliantie of wil je meebewegen? Neem dan contact op met Esther Roelofs op esther.roelofs@beweegalliantie.nl.

Meer Beweegalliantie?

Kom in beweging voor meer bewegen! Bekijk de website van de Beweegalliantie.

Terug

Vitaal & Veerkrachtig Zuid-Holland Zuid

22 december 2020

Anders omgaan met ziekte, zorg en gezondheid. Het Netwerk Vitaal & Veerkrachtig ZHZ brengt die beweging op gang. Gemeenten, organisaties, professionals en inwoners zetten samen stappen om ‘positieve gezondheid’ tot uitgangspunt te maken van beleid en uitvoering.

Het Netwerk Vitaal & Veerkrachtig Zuid-Holland Zuid wil gezond gedrag stimuleren in de regio. Samen denken de aangesloten organisaties na over een andere benadering van gezondheid en de (organisatie)veranderingen die daarvoor nodig zijn. Uitgangspunt vormen de zes levensdomeinen van positieve gezondheid: zingeving, meedoen, lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren. Eigen keuze en verantwoordelijkheid staan centraal.

Aangesloten organisaties doen inspiratie op tijdens netwerkbijeenkomsten, scholingen en inspiratiesessies, en delen actief met elkaar hoe zij binnen de organisatie invulling geven aan positieve gezondheid. Hiertoe ondertekenen zij ook de pledge van Alles is gezondheid.

Samen maken we de regio gezonder

In het Netwerk zijn organisaties uit de sectoren zorg, welzijn, overheid en beroepsonderwijs vertegenwoordigd. Zij hebben hun thuisbasis in of richten zich met name op de regio Zuid-Holland Zuid. Het Netwerk verwelkomt in de toekomst ook graag de sectoren sport en cultuur, primair en voortgezet onderwijs en zorgverzekeraars.

Aansturing van het Netwerk gebeurt door een stuurgroep met coördinator. In de stuurgroep zijn de drie trekkers vertegenwoordigd: GGD ZHZ, Drechtzorg en de Werkgeversvereniging Zorg & Welzijn ZHZ.

Wat biedt het netwerk?

  • Twee tot drie keer per jaar scholingen en/of inspiratiesessies
  • Twee keer per jaar een brede netwerkbijeenkomst voor bestuurders en/of beleidsmedewerkers, met sprekers, goede voorbeelden en pitches van nieuwe leden
  • Informatie en tools om met positieve gezondheid aan de slag te gaan
  • Een nieuwsbrief
  • Delen van landelijke ontwikkelingen en ideeën
  • Opstellen van een gezamenlijke gezondheidsagenda

Meer informatie

Bouw mee aan het regionetwerk van Vitaal Veerkrachtig ZHZ, samen maken we de regio gezonder!

Terug

Werkgroep Taal maakt gezonder

15 januari 2019

Ruim één op de vier (25%) Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft moeite met het verwerken van informatie over hun gezondheid. Deze beperkte vaardigheden zorgen ervoor, dat al die mensen een minder goede gezondheid (ervaren) en een grotere kans hebben vroegtijdig te overlijden. Daarom zet de Werkgroep Taal maakt gezonder zich in voor het verbeteren van gezondheidsvaardigheden en het toegankelijker maken van de zorg. 

De werkgroep Taal maakt gezonder komt voort uit de Alliantie gezondheid en geletterdheid die met ruim 80 partners heeft gewerkt aan het agenderen van laaggeletterdheid en het verbeteren van basisvaardigheden van laaggeletterden in alle sociale domeinen. De werkgroep valt onder de vlag van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Samen kunnen we immers meer impact maken. Lees meer over deze krachtenbundeling.

Onze activiteiten

  • We komen twee keer per jaar samen om kennis uit te wisselen, uit te diepen, contacten te leggen en samenwerking te stimuleren.
  • We streven ernaar kennis in Nederland te vergroten over
    • Het agenderen van en werken met de aanpak van laaggeletterdheid in gezondheidszorg en gezondheidszorgonderwijs.
    • Het herkennen en bespreken van laaggeletterdheid en het informeren van laaggeletterden over scholing.
    • Onderzoek naar de verbetering van basisvaardigheden bij laaggeletterde patiënten/cliënten.
  • We steunen en stimuleren initiatieven die:
    • Zorgprofessionals helpen de problematiek van laaggeletterdheid te erkennen en laaggeletterden te herkennen.
    • Een brug slaan tussen de wereld van taal en die van gezondheid, zodat doorverwijzing eenvoudiger wordt.
  • We activeren en verbinden (potentiële) partners met relevante organisaties om de bewustwording van laaggelleterdheid te vergroten en de aanpak van verschillende domeinen te kunnen inzetten.

Doe mee

Ben jij werkzaam in de gezondheidszorg, het zorgonderwijs en/of zorgonderzoek? En ben of wil je aan de slag met verbetering van basisvaardigheden bij laaggeletterde patiënten/cliënten? Word dan partner van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden en sluit je aan bij de Werkgroep Taal maakt gezonder.

Word Alliantiepartner Sluit aan bij Werkgroep Taal maakt gezonder

Relevante links

Samenwerken?

Meer weten over de werkgroep Taal maakt gezonder? Neem een kijkje op de website van de Alliantie gezondheidsvaardigheden.

Onderwijs en maatschappij

Gezondheid en leren zijn verbonden met alle andere facetten van het leven? Weten hoe wij leren en samenwerken over de domeinen heen?

Netwerkadviseur onderwijs