Child Friendly Cities Initiative
Ieder kind moet kind kunnen zijn en kansrijk, veilig en gezond kunnen opgroeien. Gemeenten kunnen een wereld van verschil maken in het leven van een kind. Het Child Friendly Cities Initiative (CFCI) biedt gemeenten handvatten om kinderrechten om te zetten in beleid en praktijk. Dat kan op een vrijblijvende, laagdrempelige manier door aan te sluiten bij het netwerk of door als gemeente te committeren aan daadwerkelijke verbeteringen via het CFCI programma.
Kindvriendelijke omgeving
Een kindvriendelijke omgeving is belangrijk, daar zijn veel gemeenten het over eens. Daar komt veel bij kijken, en gemeenten hebben al te maken met genoeg uitdagingen. Denk aan kinderen die niet naar school gaan, die in armoede opgroeien, die behoefte hebben aan speel- of chillplek, die specifieke zorg nodig hebben of veilig naar school of sport moeten kunnen.
Child Friendly Cities Initiative helpt gemeenten bij deze uitdagingen en biedt een brede verbinding over de beleidsterreinen heen. We ondersteunen gemeenten bij de ontwikkeling van beleid dat zorgt voor een goede basis voor ieder kind, voor preventie en voor extra aandacht voor kwetsbare groepen.
Kinderen hebben recht op een fijne en veilige leefomgeving. Child Friendly Cities helpt gemeenten om deze rechten om te zetten in de praktijk.
Missie
Het doel van CFCI is om ervoor te zorgen dat alle kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien in een omgeving waarin zij hun mening kunnen geven. We streven naar een bredere blik op onze jeugd, met positiviteit, kracht, talent en ontwikkeling als uitgangspunt.
Voor elk kind en elke jongere willen we een zorgzame, stimulerende leer- en leefomgeving. Een omgeving waarbij we vol inzetten op het gebruik van de kennis, talenten en vaardigheden van kinderen en jongeren zelf en op dat van hun netwerk en hun omgeving. Meer focus op kansen en talenten, minder nadruk op problemen en belemmeringen. Meer een springplank, minder een vangnet. Meer toekomstplannen en luisteren, minder behandelplannen en bepalen. Meer ondersteuning uit de leer- en leefomgeving van een kind of een jongere, minder zorgprofessionals op afstand.
Wat doet het Child Friendly Cities Initiative?
Vaak praten we wel óver kinderen en jongeren, maar vergeten we hen te betrekken. Dat doen we op alle niveaus: van beslissingen op nationale schaal, tot beslissingen over individuele hulp of ondersteuning voor kinderen en jongeren.
Binnen dit programma biedt de Child Friendly Checklist een tool om de lokale situatie te analyseren en te zien: wat gaat er goed tav kinderrechten? Wat kan er beter, en wat hadden we nog niet in beeld? De Checklist biedt handvatten voor het Actieplan en kan ook bijdragen aan het opstellen van een integraal jeugdbeleid.
Initiatief en ontstaan
Child Friendly Cities Nederland was van oorsprong een initiatief van Unicef uit de jaren negentig. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zag het belang en heeft het een aantal jaar ondersteund. In 2018 heeft ook Alles is Gezondheid / Sardes meegewerkt aan de checklist. Voor de ontwikkeling werd kritisch en constructief meegedacht door onder andere de Nationale Jeugdraad (NJR), de Bernard van Leer Foundation en GGD-GHOR. In 2022 heeft Unicef de vernieuwde checklist weer opgepakt en doorontwikkeld naar de huidige (digitale) vorm. Daarbij is ook inspiratie ontleend aan CFC vragenlijsten in Finland en Vlaanderen.
Child Friendly Cities
In 2022 heeft Unicef de vernieuwde checklist weer opgepakt en doorontwikkeld naar de huidige, digitale vorm. Lees meer over de rol van Unicef op hun site.