Terug

Alliantie Kinderarmoede: een gezonde dag begint vaak op school

23 juli 2024

Dit jaar bestaat de Alliantie Kinderarmoede 5 jaar. Een verjaardag die we liever niet vieren, maar waar we als medeoprichters wel graag bij stilstaan. Eind juni 2024 kwamen partners van de Alliantie Kinderarmoede samen om terug te blikken én vooruit te kijken. Netwerkadviseur Onderwijs Wilfred Dijkstra denkt en werkt mee vanuit Alles is Gezondheid.

De opgave van de alliantie is groot: in 2030 mogen er geen kinderen meer de dupe van (kinder)armoede zijn. ‘Als we dit doel willen bereiken moeten we écht met elkaar aan de slag. Wat staat ons nog te doen? Wie en wat heb je nodig om ons gezamenlijke doel te bereiken?’

Impressie van de bijeenkomst

Naast een hoop inspiratie en samenwerking was er deze middag ook volop ruimte voor verbinding. Bekijk hieronder de impressie terug en download verslagen en handige publicaties.

  • Tijdens drie rondetafelgesprekken gingen partners aan de slag met de kernopgaven van de Alliantie Kinderarmoede. Lees het verslag.
  • Gedurende de bijeenkomst maakte ‘stand-up blogger’ Merel Steinweg een kort verhaal dat ze na afloop opdroeg. Lees haar blog.
  • De drijfveer van Alliantie Kinderarmoede is dat geen enkel kind de dupe mag zijn van armoede. In deze publicatie laten we zien waar we als alliantie voor staan, lees en bekijk je de verhalen van ervaringsdeskundigen en vind je highlights van de afgelopen vijf jaar.
  • Wat hebben we de afgelopen 5 jaar samen bereikt? In een infographic hebben we wat opvallende mijlpalen visueel samengevat.

Ons werk is nog niet klaar

Kinderen in armoede krijgen niet dezelfde kansen als kinderen die niet arm zijn. Armoede heeft namelijk veel negatieve korte en langetermijneffecten op het welzijn van de kinderen.

Als medeoprichter van de Alliantie Kinderarmoede verbindt Alles is Gezondheid partijen en partners om de missie door te ontwikkelen. Netwerkadviseur Onderwijs en lid van het projectteam van de Alliantie Wilfred Dijkstra vertelt: ‘Wij gaan nu als Alliantie met drie kernpartners – NCJ, Divosa en het Voedingscentrum – aan de slag met de kernopgaven die je hierboven in het verslag vindt. Bij de partnerbijeenkomst hebben we met de deelnemers verkend hoe we onze missie verder kunnen uitbouwen. Welke partners kunnen we nog meer betrekken? We hopen veel initiatieven te versterken zodat kinderen die in armoede leven bereikt worden.’

De gezonde dag van een kind

Alles is Gezondheid focust zich natuurlijk op gezondheid, maar dat begrip kun je breed inzetten. Wilfred: ‘We concentreren ons op ‘de gezonde dag’ van een kind. Hoe ziet zo’n gemiddelde dag van een kind eruit? En hoe kun je die dag gezonder maken? Voor een groot gedeelte zitten ze op school, dus we betrekken het onderwijs erbij. Maar het Voedingscentrum opereert ook bij de kinderopvang, de naschoolse opvang en de sportclubs, dus we breiden het gebied uit. Daarnaast hebben we veel partners in de cultuursector, die betrekken we ook.’

Wilfred legt uit dat het belangrijk is om geen uitzonderingspositie te creëren voor kinderen in armoede. ‘Dus niet: ‘jij mag een half uur eerder op school komen om een gezond ontbijt te eten’. Nee, dat moet dan voor alle kinderen zo gebeuren. En het houdt niet op met één zo’n interventie. Stel, je sponsort het lidmaatschap van kinderen op een sportclub. Wanneer ze echt willen meedraaien op die club, moet je dan als ouder soms ook een keer naar een wedstrijd rijden, of een keer meebetalen voor een cadeautje. Het systeem moet worden veranderd. Wat kunnen de partners van de Alliantie Kinderarmoede hierin betekenen?’

Meer informatie over de Alliantie Kinderarmoede?

Hoe maken we de dag van kinderen structureel en op inclusieve wijze gezonder en zorgen we dat kinderen niet langer de dupe zijn van armoede? Er is altijd ruimte om hierover mee te denken of je aan te sluiten bij de alliantie. Bekijk hier alle informatie over de Alliantie Kinderarmoede en neem contact op met Wilfred.

Alliantie Kinderarmoede

Wat is er nodig voor een samenleving waarin geen enkel kind meer de dupe is van armoede? De Alliantie Kinderarmoede bundelt de krachten van meer dan 300 publieke en private organisaties om dit ambitieuze doel in 2030 te bereiken.

Alliantie Kinderarmoede tot nu toe

Zo zijn de partners van de Alliantie Kinderarmoede aan ’t werk:

Netwerkadviseur onderwijs