Blog: Honger naar reflectie
Net als iedereen, ben ik door corona aan mijn huis gekluisterd. Beter gezegd, aan mijn heerlijke Haarlemse tuinkantoor. Met openstaande deuren, verleidelijke geuren, fris bladgroen en kwetterende vogels, ben ik blij dat deze relatieve coronastilte in de lente plaatsvindt. Een nieuwe lente… Voor mij als flexibele thuiswerker is op werkgebied niet veel veranderd. Oké, ik ben minder op pad voor ontmoetingen en verhalen over projecten en evenementen, maar thuiswerken doe ik vaak en graag, hier ver van de dagelijkse spitsstress, midden in het groen.
De natuur doet me goed. Wanneer stress of stroef toeslaan, pluk ik uitgebluste bloempjes, zaai ik, snoei ik en groei ik. Ik wandel langs de Mooie Nel, fiets naar het strand, speur door de duinen of waai langs het Spaarne. Ik voel me klein bij de zee en groot als ik nieuw groen plant. De natuur doet goed. Niet alleen mij, maar iedereen. Zeker nu retail, horeca, entertainment en cultuur de deuren hebben gesloten, blijkt dat overduidelijk. Parken, plantsoenen, bossen, duinen en stranden worden massaal bevolkt. Mooi, dat willen wij immers…, meer mensen die profiteren van de positieve effecten van de natuur op hun fysieke en mentale gezondheid.
Hopelijk is deze groene trend van duurzame aard en helpt dit inzicht veranderaars op dit gebied in post-coronatijden sneller verder, zodat we samen meer kunnen doen met groen. Meer groene verbindingen van woonwijken naar natuurgebieden, meer natuur naar mensen via vergroening van bijvoorbeeld schoolpleinen, daken, bedrijventerreinen en meer mensen naar de natuur via weetings, natuurwandingen en buitenwerk– en lesdagen.
Gezonde kunst
Met dat groen zit het wel goed, maar wat ik naast de nabijheid van vrienden en familie het meeste mis, is de ‘andere’ kijk op het leven. Theatervoorstellingen, films, dans, muziek en cabaret. Schurende invalshoeken die mijn blik verrijken en mijn honger naar reflectie stillen. Gelukkig kan ik thuis veel ‘beleven’ via vernieuwd en verrijkt online cultuuraanbod, dit is voor mij een eerste levensbehoefte. Eén die me gezond houdt en in balans. Eén die zorgt dat ik niet verdwaal in mijn eigen beperkte blik. Eén die me even losmaakt van de tijd, doet huilen, lachen en relativeren. ‘Kunst’ doet me goed. Iets dat natuurlijk niet alleen voor mij geldt en allang bewezen is.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeerde in 2019 na uitgebreid onderzoek: het actief of passief beleven van kunst bevordert de gezondheid en het algehele welbevinden. We kunnen deze gunstige invloed van kunst bevorderen door het bewijs te erkennen en betrokkenheid te stimuleren op individueel, lokaal en nationaal niveau en door ondersteuning van sectoroverstijgende samenwerking op dit vlak*. Iets dat vast al veel gebeurt binnen en rond ons Alles is Gezondheid-netwerk.
Ik ben benieuwd naar jullie ideeën en voorbeelden op dit vlak, die we podium kunnen bieden. Ken jij ze? Mail me.
Meer weten over de gezonde invloed van kunst?
- Lees het rapport van de WHO over de rol van kunst/cultuur op het verbeteren van welzijn en gezondheid.
- Website LKCA
- Kunst en positieve gezondheid, publicatie Movisie*