Terug

Blog: ‘Je zit zelf achter het stuur’

19 december 2024

Een van de belangrijkste dingen in mijn leven is mijn gezondheid. Voel ik me een beetje fit en energiek? Ben ik vrolijk? Kan ik genieten van mijn leven? Heb ik zin om ’s morgens uit m’n bed te komen? Doe ik werk dat bij me past? Heb ik genoeg mensen in mijn omgeving met wie ik leuke dingen kan doen of die, bij tegenslag, me kunnen helpen?

Ik ben fan van het gedachtengoed van Positieve Gezondheid, fan van deze brede blik op gezondheid, een blik die verder rijkt dan niet-ziek zijn. Ik ben fan omdat het over mensen gaat, het is persoonlijk, het gaat over mezelf. En ik zit zelf achter het stuur.

De vragenlijst van Positieve Gezondheid werkt als een spiegel voor mij. Het dwingt me mezelf af te vragen: hoe gaat het écht met me? Hoe ervaar ik mijn leven, hoe ervaar ik mijn gezondheid? En zou ik iets willen veranderen? En als ik dat wil, hoe doe ik dat dan? Welke keuzes heb ik en kan ik het zelf of kan ik er hulp bij krijgen? Hoe maak ik een keuze die gezond is voor me, een keuze waarvoor ik beloond word en die me stimuleert om gezond te blijven of gezonder te worden?

In essentie is dit waar voor mij de PLUK aanpak over gaat. PLUK als een persoonlijke gids, gebaseerd op Positieve Gezondheid, die mij helpt de gezonde keuze te maken, voor een gezonder en fijner leven. En hoe je dat vervolgens doet is voor iedereen verschillend. Dat hangt af van je eigen vraag, dat hangt af waar jij zelf behoefte aan hebt.

Met PLUK combineren we de digitale wereld en de leefwereld. En we willen toe naar een wereld waarin het heel gewoon is dat je beloond wordt voor gezonde keuzes in plaats van alleen maar te betalen voor ziekte en zorg.

Het goede nieuws? Er is al heel veel. Er zijn al flink wat stappen gezet.

Ik kan mijn vragenlijst en spinnenweb van Positieve Gezondheid invullen in mijn Persoonlijke Gezondheidsomgeving, mijn PGO. En wil je liever geen online versie, dan is er ook gewoon een papieren vragenlijst beschikbaar. De gegevens die ik opsla of opschrijf, die blijven altijd van mij. Alleen als ik zelf toestemming geef, kan deze informatie worden gedeeld met anderen of voor onderzoek worden gebruikt.

Heel veel mensen en organisaties werken al met Positieve Gezondheid: huisartsen, wijkteams, welzijnsorganisaties, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, scholen, gemeenten en GGD’en die het andere gesprek voeren met mensen. Die eerst vragen hoe het met iemand gaat en niet gelijk in de oplossing schieten. Ook over het belonen van gezondheid zijn inmiddels volop voorbeelden, spaar en speel jezelf gezond, binnen een organisatie of binnen een wijk. Met bijvoorbeeld healthcoins of fitcoins.

En tot slot het monitoren in een overzichtelijk dashboard. Mijn eigen voortgang van mijn ervaren gezondheid kan ik teruglezen in mijn Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Dit is ook mogelijk voor organisaties, wijken en regio’s. Zodat we inzicht hebben in de vraag van mensen en daarop kunnen sturen in plaats van vanuit het aanbod dat er is.

Is PLUK, de gids naar gezondheid er dan al? Weet ik al wat ik in mijn eigen buurt kan doen als ik me bijvoorbeeld wil aansluiten bij een wandelclub of vrijwilligerswerk zou willen doen? Deels is het antwoord er al, want ik kan inderdaad vrij makkelijk een wandelclub of vrijwilligerswerk zoeken in mijn eigen buurt. Maar word ik beloond en gestimuleerd om deze keuzes te maken? Kan ik bijvoorbeeld sparen voor gezonde producten en diensten? Daarop is het antwoord nog nee. Wel zijn er al heel wat puzzelstukjes gelegd. Deze andere, vernieuwde kijk op gezondheid heeft nog tijd nodig. Maar gelukkig is er al wel een concreet voorbeeld.

Op Campus Zonnestraal in Hilversum wordt de gids voor gezondheid in de praktijk gebracht. Daar wordt de theorie praktijk. Inwoners kunnen gebruik maken van de Gezonde Huiskamer voor een gesprek. Ze kunnen terecht voor aansprekende challenges, gezonde producten sparen en kopen en dit alles is digitaal overzichtelijk gemaakt. Campus Zonnestraal als plek waar je even stil kunt staan bij je eigen gezondheid in een prachtige omgeving. Een plek om je gezond te voelen.

Onze droom? Heel veel plekken waar de gids voor gezondheid gaat landen.
Doe je mee?

Alles is Gezondheid en iPH werken samen met HANNN (Healthy Ageing Network North Netherlands), aan deze droom, aan PLUK. Met een aantal Friese partijen (o.a de Friese Preventie aanpak, zorgverzekeraar De Friesland en ROS Friesland) werken we aan de gids voor gezondheid binnen IZA. Daarnaast werken we samen met trusted partners rond het digitaal beschikbaar maken van de gids. Partners bij Campus Zonnestraal zijn onder meer Stichting Digitale Dorpspleinen, Wijkconnect, Kok en Partners en JOHAN.nl.

Netwerkadviseur

Meer over PLUK

Samenwerken vanuit verschillende perspectieven om inwoners van Nederland te stimuleren gezondere keuzes te maken. Meer weten?