Terug

De Gids naar Gezondheid: hoe helpen we elkaar in de wijk?

10 december 2024

Hoe creëren we de ultieme gids naar gezondheid, één die ervoor zorgt dat mensen in de buurt op een makkelijke manier aan hun gezondheid kunnen werken? Dat is de opgave van PLUK, de gids naar gezondheid opgezet door Alles is Gezondheid, iPH en HANNN. Deze gids is gebaseerd op het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Op het Alles is Gezondheid jaarcongres VER-DWALEN gingen we in gesprek. Wat is nu voor jou de ultieme gids naar gezondheid?

Dit is PLUK

PLUK is een platform gericht op het welzijn van iedereen. Het platform verbindt de digitale wereld aan de leefwereld van mensen. Via de vragenlijst van Mijn Positieve Gezondheid en het spinnenweb komt iemand erachter wat hij of zij nodig heeft om gezonder, veerkrachtiger en/of gelukkiger te worden. PLUK biedt vervolgens inzicht en handelingsperspectief in de eigen omgeving via lokaal aanbod van partijen in de buurt. Gezond gedrag wordt beloond met kortingen op gezonde producten en diensten uit de eigen regio. Daarmee is PLUK voor iedereen de gids naar leuke, passende en gezonde mogelijkheden in de buurt. En als gemeente, organisatie of bijvoorbeeld zorginstelling kun je ook werken met PLUK en met bijvoorbeeld inwoners of patiënten aan hun veerkracht en welzijn werken. Via het platform kun je hiervan de impact monitoren en bijsturen.

De Gids naar Gezondheid in ‘het echte leven’ in Hilversum

In de sessie ‘Gids naar Gezondheid: Case Hilversum’ leggen collega Janny de Boer van Alles is Gezondheid en projectleider (MijnPositieveGezondheid en Campus Zonnestraal) Sanne Kok uit hoe ze de gids inzetten op Campus Zonnestraal, in Hilversum. Met Positieve Gezondheid als werkzame stof en het verbinden van ‘het echte leven’ en de digitale wereld. Partners Ton Baan en René Katerberg van MeYouWeDo, die de activiteiten op Campus Zonnestraal begeleiden, en Berny de Vries van WijkConnect, ontwikkelaar van het digitale platform, springen bij vanuit hun expertise.

Partners van PLUK, de gids naar gezondheid. Van links naar rechts: Ton Baan en René Katerberg (MeYouWeDo), Sanne Kok (iPH en Campus Zonnestraal), Dennis Lindeboom (JOHAN), Janny de Boer (Alles is Gezondheid), Berny de Vries (WijkConnect)

Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, die verder rijkt dan alleen niet-ziek zijn, uitgewerkt in zes dimensies. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Janny: ‘Hoe gaat het met jouw gezondheid? Is er misschien iets dat je zou willen veranderen? PLUK gidst je naar mogelijkheden dichtbij jou in de buurt. Welke vervolgstappen kun je maken? Misschien wil je wel meedoen aan challenges waarmee je beloond wordt voor gezonde producten of diensten.’

Verschillende mensen komen samen

‘Het is work in progress,’ legt Sanne uit, ‘en Campus Zonnestraal is een goede plek om te experimenteren. Hier komen daadwerkelijk verschillende mensen samen: inwoners, professionals van organisaties op de Campus, maar ook mensen uit de wijk eromheen en wandelaars die Zonnestraal doorkruisen.’ Op dit landgoed, waar vroeger het beroemde sanatorium honderden tuberculosepatiënten onderdak bood, krijgt de gids naar gezondheid gestalte. ‘Met de partners van het landgoed en een aantal digitale partners hebben we de handen ineengeslagen.’ Bekijk hier de gids van Campus Zonnestraal.

Er zijn tijdens de sessie mensen aanwezig vanuit gemeenten, de GGZ, natuurorganisaties en creatieve sector. Waar denken zij aan bij een gids naar gezondheid, wat moet het zijn?

  • ‘Een gids die jou leert gidsen.’
  • ‘Hoe kan de gids nog prikkelen in een tijd die zo vol zit met uitingen?’
  • ‘De gids als ecosysteem dat vanzelf werkt, inclusief alle mensen om je heen.’
  • ‘Een gids met concrete tools om aan de slag te gaan.’
  • ‘Een inspiratiebron.’
  • ‘Een sociale kaart. Niet een taai document dat je moet bijhouden, maar een community die in verbinding staat.’
  • ‘Een gids als blauwdruk voor heel Nederland.’
  • ‘De buitenruimte als gids voor mensen, gezonde activiteiten en samenzijn.’
  • ‘De gids als een soort coach om je eigen coach terug te vinden, samenredzaamheid.’
  • ‘De gids moet misschien geen boekje met ‘taken’ of ‘moetjes’ worden, maar een ecosysteem van overdraagbare verhalen.’
  • ‘Ik ben benieuwd.’

Hoe kunnen we samenwerken voor persona Henk uit de wijk?

Sanne legt de gids uit aan de hand van persona Henk, die in de wijk woont. Dit biedt genoeg stof tot nadenken. Hoe kunnen we samenwerken in de regio zodat Henk geholpen wordt? Berny van WijkConnect toont het digitale platform, waarop je de vragenlijst van Positieve Gezondheid kunt invullen en ook het wijkaanbod kunt vinden. Het is een voor-en-door model, waarop zorgaanbieders, maar ook mensen die yogalessen aanbieden en wijkbewoners die samen willen wandelen, zelf een agenda met activiteiten kunnen bijhouden.

Henk kan dan, naast het zien van de activiteiten, sport, evenementen, zorg en buren op het digitale platform van de Gids naar Gezondheid, bijvoorbeeld ook challenges aangaan om punten te verzamelen. Die punten zou hij dan weer kunnen inruilen om iets aan te schaffen dat hem helpt, bijvoorbeeld fysiotherapie. Er komt een vraag vanuit het publiek. ‘Waarom zouden we mensen op deze manier belonen?’ ‘Het vergoeden van gezondheid is een incentive,’ legt Sanne uit, die stimuleert iemand daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het is niet voorwaardelijk. Het doel is om samenredzaam te zijn.’

Berny: ‘Het zou top zijn als we talenten van bewoners zelf kunnen inzetten, zodat bewoners elkaar kunnen helpen.’ Mensen verbinden vanuit verschillende perspectieven. Is er misschien iets dat je zou willen veranderen in je gezondheid? PLUK gidst je naar mogelijkheden dichtbij jou in de buurt. Welke vervolgstappen kun je zetten?

Doe je mee?

Alleen samen kunnen we effectief stappen zetten naar een gezonder Nederland. We nodigen jou uit om met ons mee te denken en doen. Heb je ideeën of werk je aan een initiatief dat bij kan dragen aan PLUK de Gids naar Gezondheid? Laat het ons weten en neem contact op met Janny de Boer via Janny.de.Boer@allesisgezondheid.nl, Sanne Kok via s.kok@iph.nl of Daniëlle Bekkering via danielle.bekkering@hannn.eu.

PLUK is een initiatief van Alles is Gezondheid, institute for Positive Health en regionaal netwerk HANNN.

Meer over PLUK

Alles is Gezondheid, iPH en HANNN werken samen aan PLUK, de gids naar gezondheid.


Netwerkadviseur
Communicatieadviseur - verhalenmaker