Gezondheid en duurzaamheid: Hand in hand kameraden
Wereldgezondheid u (g)een zorg? Onder deze vlag kwamen op 18 december 2018 zo’n 60 verschillende partijen uit het netwerk van Alles is Gezondheid bijeen om te leren hoe je dat in de praktijk brengt. Compassion for Care tekende een pledge en Reinier van den Berg gaf ons hoop om om de klimaatklok terug te draaien.
Plaats van handeling: BlueCity Rotterdam, de plek waar alles draait om circulair ondernemen. We hadden geen betere plek kunnen bedenken voor deze netwerk- en praktijkmiddag over klimaat en duurzaamheid, vernieuwende samenwerking en onze eigen contributie aan de wereldgezondheid.
Compassie pledge
Vooraf tekende Compassion for Care een pledge bij Alles is Gezondheid. Met compassie als leidraad belooft deze stichting/community zich in te zetten voor een helende zorgomgeving voor patiënten/cliënten en een zorgzame, vriendelijke en stimulerende werkplek voor zorgprofessionals. Onderschrijf je dit doel ook? Ga naar www.compassionforcare.com.
Wereldstad Rotterdam
De aftrap werd verzorgd door wethouder Sven de Langen die vertelt hoe Rotterdam en Gezond010 werken aan een ‘wereldse’ gezondheid voor haar inwoners. Met tal van initiatieven die mensen helpen met een gezondere leefstijl. Waaronder het – deze middag aanwezige – FitFestival, Rotterdam eHealth Agenda, voedselchallenge, De Groene Connectie.
Krachtige basiszorg
Wereldgezondheid, ver van mijn bed show? Nee hoor, want wereldgezondheid gaat juist over jouw eigen wijk, stad of regio. Dat blijkt uit het verhaal van Jacqueline van Riet van Krachtige Basiszorg/Overvecht Gezond. Zij laat zien hoe je met een integrale wijkaanpak, gericht op bewoners met hoge gezondheidsrisico’s en meerdere sociale problemen, toch bewezen effecten kan sorteren.
Spelenderwijs gezonder
Opgeschaald naar de regio, is het maken van regionaal gezondheidsbeleid ook een haalbare kaart. Tenminste als we Jan Jansen van VTV In2Action mogen geloven. En dat doen we. Want hij laat een praktijkvoorbeeld zien hoe beleidsmakers uit verschillende sectoren (gemeenten, onderwijs, welzijn) via serious gaming samenwerken aan hun lokale gezondheidsambities.
Groene porties
Maar wereldgezondheid gaat natuurlijk vooral over je eigen wereld. Over jezelf. Bijvoorbeeld over wat je eet en hoe je omgaat met voeding. Op dat gebied levert Joris Heijnen van ‘keukenvergroener’ Greendish ons mooie eyeopeners. Zoals de case study bij Van der Valk, waar vergroende gerechten de keuken gezonder en duurzamer maakt terwijl de gasttevredenheid even hoog blijft.
Klimaatklok terugdraaien
Maar de echte boodschap kwam misschien wel van RTL-weerman en duurzaam ondernemer Reinier van den Berg: om het klimaat en de wereld(gezondheid) te redden, moeten we snel drastische maatregelen nemen tegen de opwarming en onze leefomgeving duurzamer gaan inrichten. Ook in het (Nederlandse) stedelijk gebied. Op steeds meer plekken heeft het ‘hitte-eilandeffect’ vrij spel. Dat heeft een forse impact op de gezondheid en levensverwachting. Tegelijkertijd kan de lucht schoner als we versneld overstappen op elektrisch vervoer en de fiets. Ook op gebied van voedsel komt er een revolutie aan die gunstig kan uitpakken voor de wereldgezondheid. Verder moeten we de enorme vervuiling van het milieu drastisch aanpakken. In 2050 zit er in de oceanen meer plastic dan vis. En met stip op één: meer bomen, herbebossing en vegetatie. Er is dus nog hoop om de klimaatklok terug te draaien maar we moeten vol aan de bak.
Mini-FitFestival
Tijdens de borrel maakten de bezoekers kennis met het FitFestival in mini-vorm. In deze wijkgerichte aanpak kunnen bewoners o.a. gratis hun gezondheid laten checken. Van een bloeddruktest tot taaladvies. Kinderen en volwassenen komen in aanraking met het aanbod uit de eigen buurt en krijgen persoonlijke tips over hun gezondheid, voeding en vitaliteit.
Powerpoint
De bijeenkomst gemist of nog eens herbeleven? Bekijk de powerpoint van deze dag.
Meer weten
Meer weten over deze bijeenkomst of dit onderwerp? Neem contact op met Cuno de Haas.