Internationale vrouwendag: voor verschil en verbinding
Er zijn veel dagen, rondom ziektes of rondom bepaalde thema’s zoals liefde of dieren. Allemaal relevante dagen, maar aan weinig besteed ik echt aandacht. Maar vandaag op internationale vrouwendag voelt het wel goed om dit te doen. Misschien komt het door mijn twee dochtertjes, die met hun gevoeligheid voor mij een mooie leerzame spiegel zijn. Misschien door het feit dat er steeds meer aandacht is voor verschillen in gezondheid, juist ook tussen vrouwen en mannen. Misschien komt het door het feit dat er door corona weinig tijd is geweest met vriendinnenclubs, wat juist af en toe zo heerlijk is. Misschien komt het wel door het feit dat ik afgelopen jaar in een sneltreinvaart de boeken ‘De verboden vrouw spreekt’ en ‘Shakti Leadership: Embracing Femine & Masculine Power’ uit las.
In het laatstgenoemde boek geschreven door Indiase schrijvers, komt prachtig naar voren wat de verschillen zijn tussen vrouwelijke en mannelijke energie, zoals bijvoorbeeld in onderstaande tabel. Relevant daarbij is dat de vrouwelijke/yin energie natuurlijk net zo goed door mannen kan worden ervaren of de wereld in kan worden gebracht als door vrouwen. Net zo goed als dat er ‘harde’ zakenvrouwen zijn, die meer masculine/yang energie laten zien. Hoe mooi is het wanneer er bij mensen, maar ook in organisaties of in processen, een balans is.
Bron: Bhat & Sisodia, Shakti Leadership: embracing feminine and masculine power in business
Helaas is die balans er ook nog heel vaak niet. Dat zien we vaker voorbijkomen. Internationaal zoals in landen waar meisjes nog bijna niet naar school gaan of uitgehuwelijkt worden. Daar lijken de Sustainable Developement Goals SDG3 Goede gezondheid, SDG4 Goed onderwijs en SDG 5 Gendergelijkheid nog erg ver weg. Maar op het gebied van gezondheid en zorg zijn er ook dichterbij huis genoeg voorbeelden. Een onderwerp als migraine, dat 3 tot 4 keer vaker voorkomt bij vrouwen, maar waar tot voor kort nauwelijks onderzoek gedaan werd naar de zowel oorzaken als naar betere oplossingen. Juist om op het gebied van vrouwengezondheid meer onderzoeken en feiten beschikbaar te krijgen is een programma als Gender & gezondheid vanuit ZonMw heel waardevol. Ook in januari 2021 maakte Kamala Harris wereldwijd een statement als de 49ste Vicepresident van de Verenigde Staten, als eerste vrouwelijke vicepresident. WomenInc omschrijft ook helder waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is anno 2021, ook in Nederland.
Zelf heb ik me in Nederland vaak genoeg verbaasd over gebrek aan diversiteit. Bijvoorbeeld in vergaderingen rondom strategie of bestuurlijk processen, waar steevast meer mannen dan vrouwen aanwezig waren of zijn. Ook op de evenementen of congressen, waar vrouwen toch nog minder vaak als keynotes of in panels aanwezig lijken. Op deze dag met focus op vrouwen hoop ik vooral dat we verschillen en diversiteit waarderen. Met verschillende werkstijlen en met verschillende mensen. En dat we verbinden. Voor vrouwen én mannen nu, maar ook voor onze kinderen – gezonde vrouwen en mannen van de toekomst!