Terug

Kinderarmoede op de onderwijsagenda

14 juni 2018

Eén op de tien kinderen in Nederland leeft in armoede, maar 71 procent van de leerkrachten vindt het moeilijk om armoede te signaleren. Ruim de helft schat de omvang van armoede onder kinderen onjuist in, of heeft geen idee. Op de landelijke expertmeeting Kinderarmoede van 24 mei 2018 in Groningen bogen experts en professionals op het gebied van welzijn, onderwijs, kinderopvang zich samen met beleidsmakers en ervaringsdeskundigen over de vraag wat er moet gebeuren om kinderarmoede op de agenda van het onderwijs te krijgen.

Ook Hans Christiaanse, accounthouder Opvoeden en Onderwijs van Alles is gezondheid…, was aanwezig bij de expertmeeting Kinderarmoede. Helma Erkelens van De Schrijfprofs schreef een verslag:

“Het gaat om kinderen én hun ouders”

“Kinderarmoede kan niet los gezien worden van gezondheid”, stelde Hans Christiaanse. Hij schetste in grote lijnen het langdurige effect van kinderarmoede op iemands leven, zoals ervaringsdeskundigen dat zelf aangeven: honger naar liefde en eten, gemiste kansen, een gevoel van minderwaardigheid.

Wie in armoede opgroeit, geeft ‘armoedegevoel’ en ‘armoedegedrag’ door aan de volgende generatie. “Bijvoorbeeld leugentjes bedenken, zoals zeggen dat je geen zin hebt in de sportdag omdat je geen sportkleding hebt.” Veel volwassenen in armoede maken zich zorgen dat ze dezelfde fouten maken als hun ouders. Ze hebben in hun jeugd een gebrek aan liefde ervaren, niet altijd een veilig thuis gehad, in een continue spanning geleefd, en geven dat aan hun kinderen door. “Had ik maar een keer op vakantie gekund, even uit de knellende situatie thuis”, citeerde Christiaanse een ervaringsdeskundige. En: “Wat zou het fijn zijn als je eens kon praten met iemand die het begrijpt, die in zo’n situatie heeft gezeten.”

Een aantal gemeenten stelt aan kinderen in armoede een budget beschikbaar dat ze kunnen besteden bij een gemeentelijke webshop. Zo kunnen ze lid zijn van een sportclub of muziekles, of bijvoorbeeld leermiddelen aanschaffen. “Het is de vraag of ouders daar niet jaloers van worden, dat hun kind driehonderd euro te besteden heeft terwijl zij zelf iedere dag moeten zien hoe zij de eindjes aan elkaar moeten knopen.” Zijn conclusie: als je de kinderen wilt helpen, moet je ook de ouders helpen.”

Klik op de afbeelding om de visual van de expertmeeting Kinderarmoede te vergroten.

Hans Christiaanse

Accounthouder onderwijs & opvoeding bij Alles is Gezondheid.

Expertmeeting

De volledige expertmeeting is samengebracht in een verslag.