Terug

‘Natuur op Recept’ krijgt versnelling

12 juli 2024

De actie Natuur op Recept stimuleert huisartsen en fysiotherapeuten natuur voor te schrijven aan hun patiënten. Recent is er een aftrap gegeven voor de versnelling van deze actie, onder meer door de aanstelling van een projectleider en een kwartiermaker door het domein Gezondheid van het Collectief Natuurinclusief. Nature For Health, IVN-Natuureducatie, Alles is Gezondheid en Vereniging Arts en Leefstijl werken samen met Collectief Natuurinclusief aan de versnelling van Natuur op Recept.

Waarom Natuur op Recept

Een dagelijkse dosis natuur levert veel gezondheidsvoordelen. Het verbetert de stemming, en helpt om beter te concentreren en stress te verminderen. Voor de moderne mens, vooral in verstedelijkende omgeving, is contact met natuur niet langer een vanzelfsprekendheid. Een recept of advies van de dokter of hulpverlener kan dan net dat duwtje in de rug geven dat nodig is. Het kan, zo blijkt uit de praktijk van huisartsen die Natuur op Recept al toepassen, ook helpen de druk op de zorg zelf te verminderen.

Wat we gaan doen

We sluiten aan bij het netwerk van bestaande verwijzers. Huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten worden met raad en daad geholpen om hun cliënten – al dan niet via doorverwijzing – in contact te laten komen met natuur en natuurgerichte activiteiten in hun leefomgeving. Ervaringen vanuit de eerste lijn worden actief gedeeld, onder meer via nascholing en workshops, en de Toolkit Natuur voor Gezondheid van Alles is Gezondheid en Vereniging Arts en Leefstijl wordt beschikbaar gesteld.

Projectleider en Kwartiermaker Natuur op Recept aangesteld

Natuur op Recept projectleider Annette Postma gaat samen met de net aangestelde Kwartiermaker Mariska van ’t Klooster, en de domeintrekkers Gezondheid van het Collectief Natuurinclusief, en de organisaties Alles is Gezondheid, Nature For Health, en IVN Natuureducatie een extra impuls geven aan Natuur op Recept.

Wat we willen realiseren tot en met 2026

Projectleider Annette Postma zegt: “We streven ernaar dat eind 2026 in elke provincie minimaal 25 huisartsen- en fysiotherapiepraktijken zijn die natuur op recept inzetten. En dat gaat vast lukken, want we zien steeds meer huisartsen en fysiotherapeuten die hiermee bezig zijn of interesse tonen.”

Activiteiten voor de kortere termijn

Voor de korte termijn zijn de volgende activiteiten gepland:

  • Content verzamelen: van bestaande en nieuwe waardevolle ervaringen waar Natuur op Recept al de praktijk is of gaat worden. Er zijn verschillende varianten, welke zijn het meest opschaalbaar?
  • Website vernieuwen en verbreden: de al bestaande Natuur op Recept -website wordt vernieuwd en wordt een instrument van Nature For Health, IVN-Natuureducatie, Alles is Gezondheid en Vereniging Arts en Leefstijl en samen.
  • Plan van aanpak: er wordt een plan van aanpak opgesteld, met indicaties voor de financiering van de uitvoering van het plan in de komende drie jaar.

Deze activiteiten worden in komende maanden uitgevoerd, in samenwerking met een aantal “groene voorlopers” in de eerste lijn. Ook worden nationale samenwerkingsverbanden en beroepsverenigingen van huisartsen en fysiotherapeuten uitgenodigd om aan te sluiten.

Geïnteresseerd in deelname?

Huisartsen en/of fysiotherapeuten, zorgverbanden en/of zorgverzekeraars en gemeenten en andere organisaties die willen meewerken aan de realisering van de ambities van de actie Natuur op Recept kunnen dat laten weten via een van deze contactpersonen:

  • kwartiermaker Mariska van ’t Klooster: mariska@kokenpartners.nl;
  • projectleider Annette Postma: annette@annettepostma.nl;
  • domeintrekker Gezondheid van het Collectief Natuurinclusief Rob Wolters: r.wolters@agendanatuurinclusief.nl.

Doe mee!

Dit artikel stond eerder al op de website van het Collectief Natuurinclusief.

Werksessies natuurinclusief bouwen

Hoe krijgen we ‘natuurinclusief bouwen voor gezondheid’ verder van de grond? We organiseren 2 werksessies over dit thema. Meer info?

Download de toolkit

Het platform ‘Natuur voor Gezondheid’ biedt praktische hulpmiddelen, bruikbaar voor professionals in de eerstelijns gezondheidszorg en welzijns- en sportsectoren. Download hier de toolkit.

Wat kan natuur betekenen?

In de rubriek ‘Hoe dan?’ interviewen we steeds een gezondheidsprofessional die bijdraagt aan de beweging van mensen verleiden naar de natuur. In deze editie praten we met Marian Freriks, sociaal werker en leefstijlcoach bij Stichting De Welle in Nijverdal.

Netwerkadviseur groen