Terug

Oogst bijeenkomst ‘Fit for the Job’ – Samen naar een vitale beroepsbevolking

18 maart 2025

Hoe zorgen we ervoor dat mbo-studenten niet alleen vakbekwaam, maar ook vitaal en energiek aan hun loopbaan beginnen? Dat was de vraag waarover we ons bogen tijdens de ‘Fit for the Job’-bijeenkomst van 4 maart in den Haag. Een middag vol inspiratie, ideeën en handvatten om samen verder te bouwen aan een toekomst waarin beroepsvitaliteit een centrale rol speelt. Graag delen we de opbrengsten.

Panelgesprek
Onder leiding van Onno Klerk (projectleider en adviseur gezonde omgeving bij JOGG) kwamen verschillende knelpunten en oplossingen aan bod tijdens het panelgesprek met Natascha Fennema (Beleidsadviseur MBO Raad), Tinka van Vuuren (hoogleraar Vitaliteitsmanagement) en Randy Rijke (expert vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en projectbegeleider FFTJ).

De panelleden bespraken wat zou kunnen helpen om obstakels als werkdruk, te kort aan docenten en financiële druk bij studenten te verkleinen om zo toch een omgeving te creëren waarin ruimte is voor vitaliteit. Daarnaast is de relevantie van  signaleringsinstrumenten, zoals leefstijltests besproken. En in het kader van haar onderzoek ‘Vitaliteitsmanagement: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden!’ deelde Tinka haar kijk op het begrip amplitie, waarbij het draait om het versterken van álle jongeren; Ze leren hoe ze fysiek en mentaal voor zichzelf kunnen zorgen. ‘Wees loyaal aan je latere zelf’.

Interactieve sessies
In de vorm van weetings gingen deelnemers met praatkaarten uit de Toolkit Fit for the Job de diepte in over vitaliteitsonderwerpen. En in grotere groepen is stilgestaan bij de vraag hoe mbo-studenten vitaal en energiek aan hun loopbaan kunnen beginnen, welke aanpak en samenwerkingen hiervoor nodig zijn, en aan de hand van het voorbeeld (Fit for Life | Alfa-college | Alfa-college) gingen we in op hoe je als school beroepsvitaliteit structureel in het curriculum kunt verankeren. Ook zijn knelpunten, succesfactoren en de verbinding met lokale preventieakkoorden besproken. Vervolgens is plenair, onder leiding van Carolien van Velzen, nagedacht over de inzet van de toolkit Fit for the Job.

Oogst van de middag
Uit de verschillende sessies en discussies is een aantal inzichten en concrete ideeën benoemd:

  1. Pauzes nemen: Stagiairs kunnen beter gebruikmaken van pauzes, dit kan anderen ook stimuleren om mee te doen.
  2. Cultuur creëren: Zorg voor een cultuur waarin iedereen zijn eigen keuzes kan maken over vitaliteit en welzijn, zonder druk van buitenaf. Cultuurverandering is essentieel voor het succes van initiatieven gericht op vitaliteit. Veranderen kan alleen met ambassadeurs binnen de organisatie die de verandering uitdragen.
  3. Vroege afstemming: Het is belangrijk dat scholen en leerbedrijven bijtijds afstemmen over vitaliteit, zodat studenten al weten wat hen te wachten staat en wat er van hen wordt verwacht. (Bijvoorbeeld vitaliteit als vast onderdeel van het stageformulier, dat door de driehoek school-leerwerkbedrijf-student wordt ingevuld)
  4. Aandacht voor welzijn in gesprekken: Naast de vakinhoudelijke gesprekken, zou het welzijn van studenten actief besproken moeten worden, bijvoorbeeld door te vragen naar hun beweeggedrag of hoe ze zich voelen.
  5. Financiële Obstakels: Veel studenten bevinden zich in een kwetsbare positie, waardoor het moeilijk is om gezonde keuzes te maken, bijvoorbeeld door gebrek aan geld om gezonde lunches te kopen.
  6. Kleine stappen, groot verschil: Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.Denk bijvoorbeeld aan een korte wandelmeeting (weeting), een gezonde lunch of een gesprekje over welzijn. Met de Toolkit Fit for the Job kun je direct aan de slag om dit soort praktische, kleine acties in de praktijk te brengen.
  7. Samenwerking en draagvlak: De kracht van beroepsvitaliteit zit in de verbinding tussen onderwijsinstellingen, leerbedrijven en studenten. Samen verantwoordelijkheid nemen en best practices delen, zorgt voor draagvlak, zodat vitaliteit niet slechts een thema blijft, maar een blijvende praktijk kan worden.
  8. ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’: Een kernboodschap uit de oratie van Tinka van Vuuren, die benadrukt dat we niet pas aan de slag moeten gaan met vitaliteit als er al klachten zijn. Beroepsvitaliteit vraagt om een proactieve, preventieve aanpak—een investering die zich dubbel en dwars terugverdient.

Wil je meer weten over dit thema of heb je ideeën om samen te werken? Neem contact op met Wilfred Dijkstra.

Deze middag werd georganiseerd door JOGG, het Team Gezond Voedsel van de provincie Zuid-Holland en Alles is Gezondheid.

Netwerkadviseur onderwijs

Onderwijs & Maatschappij

Juist in het onderwijs kunnen we een stevige basis leggen voor een gezond leven, vanuit verschillende invalshoeken. Weten hoe?

Toolkit Fit for the Job

Deze praktische toolkit geeft handvatten om beroepsvitaliteit op een eenvoudige en leuke manier te beïnvloeden.

Video: beroepsvitaliteit studenten

Hoe kunnen we er met elkaar en studenten voor zorgen dat zij vitaal aan de slag kunnen?