Terug

Stel jongeren centraal in verbeteren mentale gezondheid

4 oktober 2024

Een internationale groep deskundigen – bestaande uit vooraanstaande psychiaters, psychologen, academici en jongeren – heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mentale gezondheid van jongeren wereldwijd. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Het onderzoek werd geleid door Orygen, een Australisch centrum voor jeugdgeestelijke gezondheid. Onderzoekers uit vijf continenten werkten hieraan mee. Dit rapport is een belangrijke stap in het erkennen van jeugdgeestelijke gezondheid als een wereldwijd probleem dat dringend aandacht nodig heeft.

Hoofdonderzoeker Professor Patrick McGorry zegt: “Dit is de eerste definitieve gids voor mentale gezondheid voor jongeren wereldwijd, die de huidige stand van zaken schetst en economische, morele en politieke argumenten aandraagt om te investeren in beter onderzoek, zorgmodellen en toegang tot geestelijke gezondheidszorg voor jongeren overal ter wereld. ”

Belangrijke punten uit het rapport:

  • Mentale gezondheidsproblemen zijn de grootste bedreiging voor de gezondheid en toekomst van jongeren.
  • 45% van de gezondheidsproblemen bij 10- tot 24-jarigen heeft te maken met geestelijke gezondheid.
  • Toch gaat maar 2% van het wereldwijde gezondheidsbudget naar dit probleem.

Invloed op de geestelijke gezondheid

Het rapport keek naar verschillende zaken die invloed hebben op de geestelijke gezondheid van jongeren, zoals de opkomst van sociale media en de dreiging van klimaatverandering. Ook onderzocht men welke behandelingen het beste werken voor jongeren in verschillende landen met hoge, gemiddelde en lage hulpbronnen.

Professor Srividya Iyer van de McGill University in Canada benadrukt dat maar weinig jongeren de juiste hulp krijgen, vooral in armere landen. “We zien overal ter wereld dat er te weinig geld naar geestelijke gezondheidszorg gaat,” zegt ze.

Luister naar jongeren zelf

Professor Eóin Killackey voegt toe: “Jongeren laten zien dat er grote problemen zijn in onze samenleving. We moeten naar hen luisteren en de crisis in jeugdgeestelijke gezondheid serieus nemen. Dit betekent dat we meer geld moeten besteden aan de gezondheid en toekomst van de volgende generatie.”

Naeem Dalal, een jonge medewerker aan het rapport, benadrukt hoe belangrijk het is dat jongeren zelf betrokken zijn bij dit onderzoek: “Om echt te begrijpen wat de problemen zijn voor jongeren, moeten we hen centraal stellen in onderzoek, preventie en behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen.”

Het rapport is geschreven door 54 onderzoekers, waaronder 10 jongeren. Het bestaat uit vijf delen en behandelt verschillende aspecten van jeugdgeestelijke gezondheid.

Lees hier het oorspronkelijke bericht en bekijk het rapport

Missie Mentaal

Dit nieuwsbericht verscheen eerder op de website van Missie Mentaal. Missie Mentaal is een beweging, onderdeel van Alles is Gezondheid, die de aandacht richt op mentale gezondheid. In Nederland zijn en worden op dit thema tal van initiatieven ontplooid, aanpakken ontwikkeld en activiteiten georganiseerd. Een beweging van organisaties, inwoners en professionals die zich inzet om mentale gezondheid in Nederland te verbeteren. Missie Mentaal gaat deze beweging ondersteunen.

Werk je mee aan de mentale veerkracht van Nederland?

Missie Mentaal nieuwsbrief

Blijf je op de hoogte van de beweging Missie Mentaal en alles wat er speelt op gebied van mentale gezondheid? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

'Kijk holistisch naar mentale gezondheid jongeren'

Hoe kunnen we jongeren met mentale klachten helpen? In elk geval niet zoals we nu doen, vanuit protocollen, richtlijnen en het plakken van labels, zegt Wico Mulder.

Communicatieadviseur - verhalenmaker
Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg