Terug

Tweede editie Cadeau voor de Co: verbinden vanuit elkaars bredere context

27 juni 2024

Deze tekst is tot stand gekomen dankzij bijdragen van Giliam Kuipers, Alex Kiss en Hanneke Langeslag. Speciale dank aan Astrid Boodt, Christian Petit en Emily Boske voor het delen van hun verhalen.

De tweede editie van Cadeau voor de Co & A(N)IO door Alles is Gezondheid en partners is een feit! Cadeau voor de Co is een buitengewone dag vol inspiratie en verdieping, gewijd aan professioneel en persoonlijk medisch leiderschap. Het is niet ‘dokters onder elkaar’, maar gaat juist om de bredere context waarin we samenwerken. De balans tussen hart en hoofd staat centraal. Met Cadeau voor de Co & A(N)IO dragen we ons steentje bij aan de transformatie van de toekomstige zorgverleners. En daar is behoefte aan! De dag werd door de deelnemers geëvalueerd met een 8.8. Lees nu de recap en de verhalen van onze deelnemers.

Onder leiding van boswachter Marieke Schatteleijn begon de dag goed met een wandeling in de prachtige natuur. We leerden over het ecologische systeem dat ons zonder oordeel omringt, en luisterden we naar het georganiseerde gekrioel van een mierenhoop. Mieren weten precies wanneer het tijd is om van binnen naar buiten te gaan en werken spectaculair samen zonder top-down structuur. Daar kunnen wij nog iets van leren!

Samen buiten starten

Een programma vol inspiratie en kwetsbaarheid

Hoogleraar Tessa Roseboom nam het stokje van Marieke over en vertelde over de invloed van omgevingsfactoren over de generaties heen. Janine Schimmelpenninck vertelde over onze natuurlijke vaardigheid om te streven naar geluk, vrijheid en verbinding. Daarvoor is het echter nodig om naar binnen te gaan, wat niet vanzelfsprekend is in een wereld vol met prikkels en afleidingen. Een weg naar binnen die ook door Wico Mulder is doorleefd en doorvoeld. Het is behalve een zaak van het hoofd, vooral een zaak van het hart.

Daarna mochten we zelf gaan doorvoelen met behulp van het Labyrint van John Musterd. In de middag was het tijd voor de helende relatie tussen dokter en patiënt. De geneeskunst die net zo belangrijk is als de geneeskunde. Empathie speelt daarin een cruciale rol. Giliam Kuipers vertelde over Medgezel. MedGezel zet geneeskundestudenten in als medisch coach van patiënten bij artsenbezoek, waardoor zij zelf meer compassie krijgen en uitgroeien tot betere medici.

Het slotakkoord was voor Ehsan Natour. Inspirerend dat een hartchirurg ervoor kiest om het andere hart centraal te stellen in zijn missie.

Een bijdrage kunnen leveren aan de transformatie van zorg en gezondheid

Alex Kiss, trauma-sensitief coach en counsellor, is opgeleid door tot coach en counsellor door Gabor Maté, maar heeft geen officiele BIG-registratie. Hij worstelde tot voor kort met de overtuiging dat hij, door zijn gebrek aan formele medische erkenning, weinig kan veranderen aan het systeem. Alex heeft geleerd om deze onzekerheid te overwinnen door in te zien dat hij, ondanks zijn gebrek aan formele erkenning, toch een waardevolle bijdrage kan leveren.

Alex benadrukt het belang van kwetsbaarheid, en het aanmoedigen van toekomstige artsen om deze elementen in hun praktijk te integreren. “De bereidheid om als beoefenaar van de geneeskunst met moed en lef je eigen kwetsbaarheid te omarmen, te integreren, en om naast je vakkennis óók die persoonlijke ervaring te gebruiken om helende verbanden aan te brengen neemt toe. Ik vertrouw volledig op de duurzaamheid van dat vermogen om helende verbanden te leggen, of het nu wordt toegepast binnen of buiten de grenzen van de systemen waarin wij opereren.”

Zijn deelname aan evenementen zoals Het Cadeau voor de Co heeft zijn vertrouwen in zijn eigen waarde en mogelijkheden versterkt. Lees hier zijn hele stuk.

De deelnemers aan het woord in dit artikel v.l.n.r.: Emily Boske, Christian Petit, Alex Kiss en Astrid Boodt.

Meer compassie voor de eigen ontwikkeling

Deelnemer Christian Petit, co-assistent, vertelt: “Ik heb gemerkt dat het niet de norm is om je kwetsbaar op te stellen in de medische wereld. Dat wakkert bij mij soms onzekerheid aan en zorgt soms voor een eenzaam gevoel, want het lijkt de rest makkelijker af te gaan”. Hij probeert milder naar zichzelf te zijn en met meer compassie naar zijn eigen ontwikkeling te kijken. “De afgelopen 20 jaar heb ik altijd op dezelfde manier gewerkt”, gaat hij verder. “Het kost tijd om deze ontwikkeling eigen te maken. Good things take time!”

Lees Christian’s hele interview (PDF)

Co-assistent Astrid Boodt deelt haar eigen ervaringen met prestatiedruk: “Als coassistent word je geobserveerd en blootgesteld aan evaluaties en beoordelingen. De prestatiedruk is hoog. Een dag van reflectie helpt mij om goed voor mezelf te blijven zorgen en trouw te blijven aan mijn eigen gedachtengoed. Ik word daarin steeds weerbaarder.”

Lees Astrid’s hele interview (PDF)

Ook Emily Boske ervaarde druk bij het werk in de zorg. Zij voelde zich soms eenzaam doordat ze dingen anders deed dan anderen, vertelt ze. Ze had behoefte aan beweging en contact met haar lichaam, maar de hectiek en het gebrek aan structuur in de kliniek maakten dit lastig. Uiteindelijk besloot ze te stoppen met het artsenvak. Ze ging werken met kinderen in de natuur, vanuit een pedagogische en educatieve rol. “Durven stilstaan, luisteren en jezelf ontwikkelen is iets wat ik anderen ook gun. Je kunt een ander pas echt helpen als je thuis bent in jezelf.”

Lees Emily’s hele interview (PDF)


Cadeau voor de Co is een initiatief van Wico Mulder, Alles is Gezondheid en partners. Cadeau voor de Co wordt nu ook georganiseerd in België! Ook geïnteresseerd in de transformatie van zorg naar gezondheid? Kom dan kijken naar het webinar van Gabor Maté.

Een dag met Gabor Maté

Gaat Nederland voorbij de Mythe van Normaal? Op 13 september 2024 organiseren samenwerkende partijeneen dag met de wereldberoemde arts, trauma- en verslavingsdeskundige Dr. Gabor Maté.

Cadeau voor de co bewijst de behoefte aan zingeving onder jonge artsen

Lees hier de recap en inzichten van de eerste Cadeau voor de Co

Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg