Zomer: tijd om te lezen
Zomer is de tijd van opladen en bijkomen. Of je nu wel of niet op reis gaat, naast lekker uitrusten is uit je comfort zone komen goed voor nieuwe inspiratie. Daarom stelde het team van Alles is Gezondheid een lijst ‘must reads’ samen van boeken die je blik op gezondheid verruimen, je aan het denken zetten en inspireren. Doe er je voordeel mee nu de vakantiedagen aanbreken; fiets naar de lokale boekhandel voor een van onderstaande boeken, laat je meevoeren en verbreed je horizon.
Zomerleeslijst 2021
Karen van Ruiten:
Judith Kocken: Je bent je eigen medicijn
Boeken met gezondheidstips over eten, beweging of ademhaling zijn er genoeg. Dit boek gaat met een holistische kijk in op diverse aspecten van gezondheid en samen met de verhalen uit haar spreekkamer maakt het dat ik het boek in een paar dagen uit las. En vooral: nog regelmatig terugpak voor alle wijsheden die erin staan. Een schat aan informatie met een holistische kijk, veel kennis en vooral veel gevoel.
Brene Brown: De kracht van kwetsbaarheid
Bekend van haar TedX Talks is deze dame – die oorspronkelijk onderzoek deed naar schaamte – een bekende favoriet. Mensen kunnen niet alleen krachtig zijn ook al is of was dat het heersende beeld. Kwetsbaarheid maakt authentiek, fijner en meer verbonden: met onszelf en mensen om ons heen. Maar er is wel moed voor nodig, want het kan spannend voelen om je kwetsbaarheid te laten zien. De humor, verhalen en tips van onderzoeker/storyteller Brene maken dit boek tot een must read.
Loek Hesemans:
Carolyn Steel: Wat gaan we eten? Sitopia: hoe goed eten de wereld kan redden
Een goede maaltijd maken is een van de meest zinvolle dingen die je kan doen op deze wereld. In veel opzichten. De schrijver (tevens architect en filosoof) legt het verband tussen voeding, zingeving, ecologie en transformatieve processen.
Wico Mulder:
Raynor Winn: Het Zoutpad
Een prachtig geschreven “reisverhaal” van twee geliefde die 30 jaar samenzijn. Door omstandigheden worden ze dakloos en besluiten ze om een intens barre wandeltocht te gaan maken langs de ruige Engelse kust. Het is een inspirerend en schitterend beschreven reisverhaal over het omgaan met verlies, verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven.
Susanne Kruys: De Biografie als Medicijn (de zin van levensverhalen in de zorg)
De Biografie als Medicijn bevat inspirerende, mooie en persoonlijke levensverhalen van vernieuwers in de zorg zoals Trudy Dehue, Machteld Huber en Jim van Os over hun zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling, zingeving en betekenis. De verhalen zijn opgebouwd vanuit de benadering / methodiek van de 4 dimensies; fysiek, sociaal, psychisch en spiritueel.
Ornella van der Ende
Edith Eger: The Choice
Psycholoog Eger geeft advies over hoe je kiest het leven als geschenk te zien aan de hand van haar eigen verhaal en die van haar cliënten. Wat er met ons gebeurt is niet het belangrijkste, het gaat er juist om wat we ermee doen. Als tiener wordt ze in 1944 met haar familie gedeporteerd naar Auschwitz. Ze verloor haar ouders en maakte ongekende verschrikkingen mee. Toch is het meest schadelijke in haar leven de gevangenis die ze daarna voor zichzelf bouwde; een mentale gevangenis waar ze dertig jaar in doorbracht. Eger gaat in op de overtuigingen die haar het meest hebben beperkt – waaronder angst, verdriet, woede, stress, schaamte en vermijding – en ze gaat in op de hulpmiddelen die ze heeft ontdekt om met universele uitdagingen om te gaan. Ze laat zien hoe ze ervoor kiest elk moment als een geschenk te ervaren, hoe haar patiënten dit voor elkaar krijgen en ze geeft waardevol advies over hoe jij dit zelf kan doen.
Cuno de Haas
Auteur en gezondheidsexpert Chantal Walg: Anders
Walg weet op treffende wijze de verbinding te maken tussen Positieve Gezondheid en de avonturen van de jonge Anders. Met mooie illustraties kunnen zowel kinderen als ouders samen lezen over de ontdekking dat gezondheid wat inhoudt dan Anders van tevoren dacht.
Joost Boerenkamp
Shirine Moerkerken: Mijn veranderbijbel: Hoe ik Verander
Geschreven vanuit concrete zelf doorleefde casuïstiek, aangevuld met methodische perspectieven van haar leermeesters die de casuïstiek verrijken/verklaren en verbreden, aangevuld met de eigen beleving van Shirine daarbij. Hierdoor ben je een vlieg op de muur in haar dagelijkse werkpraktijk. Inzichten, herkenning en handelingsrepertoire.
Fook Hali
Kraaijenveld, Halink en Verburgt: Mentale Vooruitgang
De Denktank Mentale Vooruitgang verkent nieuwe richtingen van denken en doen die bijdragen aan een mentaal krachtigere samenleving. Het boek biedt inzichten het gedachtengoed en handvatten om de mentale kracht te vergroten van het individu, van groepen en van de samenleving als geheel. Inspirerend is in mijn ogen vooral de richtinggevende utopie die wordt geschetst van een mentaal vitaal Nederland in 2050. Vanuit dat ideaalbeeld wordt geschetst hoe we daar kunnen komen.
- Boukje Keijzer: De Regels en de Rek.
Balanceren tussen ruimte en houvast in organisaties. - Martien Boumans: Het Zorgstelsel Ontrafeld
- Peter Bennemeer: De Ingreep, hoe een buitenstaander het ziekenhuis beter maakte
- Berthold Gunster: OMDENKEN
Het blijft mijn favoriet: kijk – denk – creëer, een klein boekje voor in je broekzak, met mooie beelden. - Anja van der Aa en ikzelf: Sociale Basisinfrastructuur, bouwstenen voor vitale en gezonde gemeenschappen. Een levend document.
Taal maakt gezonder
Niet iedereen in Nederland kan goed lezen en informatie toepassen. Meedenken en doen om laaggeletterden aan betere gezondheidsvaardigheden te helpen?